Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Bałkańskim szlakiem – Smaki złotej Bułgarii

10.07.2015 | kategoria: Artykuły, Ciekawostki

BułgariaBułgaria – są tacy, którzy pamiętają ten kraj z dzieciństwa. Wyjeżdżało się na upragnione pracownicze wczasy do Złotych Piasków. Mały powiew “zagranicy” w codziennej szarzyźnie. Potem, w latach 90. zapomnieliśmy o Bułgarii, bo kojarzyła nam się z siermiężną komuną, a dziś? Znów lubimy i jeździmy.

Ale Bułgaria to nie tylko raj dla miłośników wylegiwania się nad hotelowym basenem korzystając z All Inclusive. To także raj kulinarny, bo bułgarska kuchnia jest z jednej strony aromatyczna i “nie nasza”, a z drugiej – zaskakująco swojska.

Kuchnia bułgarska należy do kuchni zdrowych, jak zresztą na całych Bałkanach. Dużo tam warzyw w różnej postaci, owoców oraz ziół. Mięsa w kuchni bułgarskiej są niezwykle aromatyczne, a najczęściej spożywa się wieprzowinę, cielęcinę i drób. Mięso rzadko się smaży, w ogóle smażenie nie jest szczególnie popularne w Bułgarii. Potrawy zwykle się dusi lub gotuje na parze, a także grilluje.

Kuchnia BułgarskaCharakterystyczną cechą kuchni bułgarskiej są jogurty i sery. Z tych ostatnich koniecznie trzeba spróbować sirene, czyli bułgarskiej odmiany fety, a jeśli chodzi o jogurty – gęsty, kremowy Kiselo mlyako. Zawarte w nim żywe kultury bakterii lactobacillus bulgaricus sprawiają, że ma wyjątkowo dobroczynny wpływ na organizm.

Oczywiście nie namawiamy do nadużywania napojów wyskokowych, ale być w Bułgarii i nie napić się rakiji? Niemożliwe. Rakija to 40% brandy, które najczęściej sporządza się z winogron, śliwek, morel lub brzoskwiń. Bułgarzy piją rakiję przy wielu okazjach towarzyskich, ale także do zwyczajnego obiadu, mimo, że jest to dość mocny trunek.

Sałatka szopska jest, tak jak na całych Bałkanach, spożywana także w Bułgarii. Może wydawać się to zaskakujące, ale sałatka szopska świetnie smakuje z frytkami. Możecie ją spokojnie zrobić w domu korzystając z przepisu (link).

SarmiW bułgarskiej kuchni znajdziemy bardzo swojskie akcenty, a jednym z nich są… gołąbki. W Bułgarii nazywane są sarmi i przyrządzane są w różnych wariantach: mięsne, bezmięsne, zawijane w liście winogron czy w kapustę. Wersja bezmięsna to jedno z typowych dań wigilijnych w Bułgarii.

Ponieważ liście winogron są u nas raczej trudne do zdobycia, podajemy Wam przepis na sarmi owinięte w liście kapuściane.

 
Zobacz przepis: Sarmi

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama