Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Biała kiełbasa w baraniej kiszce

26.09.2011 | kategoria: Biała kiełbasa, Przepisy

Surowiec ok. 3 kg:

  1. Szynka wieprzowa – 2,0 kg
  2. Łopatka wieprzowa lub karkówka – 1 kg

Przyprawy i materiały pomocnicze:

  1. Sól: 70-80 g
  2. Pieprz naturalny: ok. 3 łyżek
  3. Majeranek: ok. 6 łyżek
  4. Czosnek: pół główki
  5. Jelita baranie KADEK
  6. Przędza konopna lub gruba nić

Przyrządzenie surowca:

  1. Mięso kroimy na kawałki.
  2. Pokrojone mięso mielimy dwukrotnie przez grube sito.
  3. Mieszamy mięso. Podczas mieszania dodajemy przyprawy (według gustu).
  4. Do mieszanki dodajemy stopniowo zimną wodę, tak by podczas wyrabiania uzyskać z połączenia składników spójną i zwartą masę.

Napełnianie jelit:
Jelita przed użyciem dobrze płuczemy. Mięsną masą napełniamy jelita w kawałki 10-15 cm. Kiełbaski przedzielamy przędzą lub nicią.

Przygotowanie:
Najlepszy efekt smakowy uzyskuje się poprzez parzenie białej kiełbasy domowej. Surową kiełbasę należy wrzucić do wody o temp. ok. 75 st.C. Zmniejszyć ogień i parzyć ok. 15 – 20 min. Jest wtedy soczysta i smaczna.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama