Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Biała kiełbasa w osłonce wieprzowej cienkiej

26.09.2011 | kategoria: Biała kiełbasa, Przepisy

Surowiec ok. 5 kg:

  1. Łopatka wieprzowa (ew. karkówka) – 3,0 kg
  2. Szynka wieprzowa – 1,5 kg
  3. Surowy boczek wieprzowy – 0,5 kg

Przyprawy i materiały pomocnicze:

  1. Sól: 100-110 g
  2. Pieprz naturalny: 3-5 łyżek
  3. Majeranek: 6-10 łyżek
  4. Czosnek: 0,5-1 główki
  5. Jelita wieprzowe cienkie KADEK
  6. Przędza konopna lub gruba nić

Przyrządzenie surowca:
Mięso kroimy na kawałki. Pokrojone mięso mielimy dwukrotnie przez grube sito. Mieszamy mięso. Podczas mieszania dodajemy przyprawy (według gustu). Do mieszanki dodajemy stopniowo zimną wodę, tak by podczas wyrabiania
uzyskać z połączenia składników spójną i zwartą masę.

Napełnianie jelit:
Jelita przed użyciem dobrze płuczemy. Mięsną masą napełniamy jelita w kawałki 10-15 cm. Kiełbaski przedzielamy przędzą lub nicią.

Przygotowanie:
Najlepszy efekt smakowy uzyskuje się poprzez parzenie białej kiełbasy domowej. Surową kiełbasę należy wrzucić do wody o temp. ok. 75 st.C. Zmniejszyć ogień i parzyć ok. 25 – 30 min. Jest wtedy soczysta i smaczna.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama

Dobra Kiełbasa

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej...

webcams south korea dmz
singles in lancaster scv
bebo sex site
hospital web cams
tampa bay singles couples

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close