Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Biała kiełbasa w osłonce wieprzowej cienkiej

26.09.2011 | kategoria: Biała kiełbasa, Przepisy

Surowiec ok. 5 kg:

  1. Łopatka wieprzowa (ew. karkówka) – 3,0 kg
  2. Szynka wieprzowa – 1,5 kg
  3. Surowy boczek wieprzowy – 0,5 kg

Przyprawy i materiały pomocnicze:

  1. Sól: 100-110 g
  2. Pieprz naturalny: 3-5 łyżek
  3. Majeranek: 6-10 łyżek
  4. Czosnek: 0,5-1 główki
  5. Jelita wieprzowe cienkie KADEK
  6. Przędza konopna lub gruba nić

Przyrządzenie surowca:
Mięso kroimy na kawałki. Pokrojone mięso mielimy dwukrotnie przez grube sito. Mieszamy mięso. Podczas mieszania dodajemy przyprawy (według gustu). Do mieszanki dodajemy stopniowo zimną wodę, tak by podczas wyrabiania
uzyskać z połączenia składników spójną i zwartą masę.

Napełnianie jelit:
Jelita przed użyciem dobrze płuczemy. Mięsną masą napełniamy jelita w kawałki 10-15 cm. Kiełbaski przedzielamy przędzą lub nicią.

Przygotowanie:
Najlepszy efekt smakowy uzyskuje się poprzez parzenie białej kiełbasy domowej. Surową kiełbasę należy wrzucić do wody o temp. ok. 75 st.C. Zmniejszyć ogień i parzyć ok. 25 – 30 min. Jest wtedy soczysta i smaczna.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama