Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Co na ruszt?

26.09.2011 | kategoria: Artykuły, Grillowanie

Temat rzeka. To, że na ruszt kładziemy jedynie kiełbasę to mit, który chcę obalić z całą stanowczością. Zresztą w Polsce AD 2011 mam nadzieję już ten mit nie pokutuje, ale na wszelki wypadek… Mit ten zresztą ma swoje korzenie jeszcze w czasach PRL-u, zresztą z tego okresu wywodzi się całe mnóstwo różnych bajek kulinarnych, które próżno nam obalać. Jednak całe szczęście na polskim ruszcie pojawiają się coraz bardziej wyszukane kawałki.

Grillować można mnóstwo rzeczy. Kiełbasa jest najłatwiejsza w przygotowaniu, bowiem taką wystarczy naciąć tu i ówdzie i czekać aż będzie gotowa. Podobnie z kaszanką, za którą przepadam. Oczywiście możemy sobie już na tym polu urozmaicić grillowanie, za sprawą niewielkiego wkładu pracy i czasu na grillu może wylądować naturalna, domowa, przyrządzona własnoręcznie kiełbaska. To nie jest wcale takie trudne, jak się wydaje, ale o domowych kiełbasach będzie
oddzielny temat.

Jeżeli decydujemy się na grillowanie kawałków mięsa, to warto wcześniej przyrządzić marynatę, w której mięso powinno poleżeć jakiś czas. Niekiedy to będzie 24 h, a w przypadku mięsa ciemnego i pochodzącego z dojrzałych sztuk nawet 5-6 dni. Niektóre mięsa, jak baranina czy jagnięcina muszą być marynowane, gdyż tylko wtedy zyskują na kruchości i tracą swoje charakterystyczne online casino aromaty, nie zawsze pożądane.

Co więcej, marynatę warto przyrządzić własnoręcznie, choćby dlatego, że świeże lepiej smakuje. Sami też dobierzemy marynatę do konkretnego rodzaju mięsa. Choćby wołowina i cielęcina, do których marynata będzie bez soli. Mama powtarzała “Nie solić mięsa przed smażeniem”. To samo tyczy się grilla, sól w marynacie do wołowiny sprawi, że mięso będzie suche i twarde, czyli zamiast soczystego steku otrzymamy podeszwę. Znowu marynata, która doskonale nadaje się do wieprzowiny może zupełnie nie pasować do ryb czy drobiu. W dziale przepisy znajdziecie kilka receptur na smakowite marynaty do mięs na grilla.

Zachęcam również do zarejestrowania się i podania swoich niezawodnych sposobów na wyciągniecie tego co najlepsze z grillowanych potraw.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama