Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Coś do chleba – Domowa wędlina z piersi z kurczaka

16.07.2014 | kategoria: Artykuły, Kiełbasa

Coraz częściej zastanawiamy się skąd się bierze to co jemy, przyglądamy się jaki dokładnie skład mają produkty które kupujemy. Niestety zalewa nas jedzenie coraz gorszej jakości – aby taniej, aby szybciej. Już mało kogo dziwi, że w jagodowym jogurcie jest więcej cukru niż owoców, a fioletowy kolor nie wziął się z jagód a od koszenily (barwnika pozyskiwanego z mszyc).
 
Zawartość mięsa w mięsie to już w ogóle temat rzeka. Najtańsze kiełbasy pod wpływem ciepła np. na ognisku puszczają pianę, więc to chyba sama solanka z domieszką skórek, chrząstek i tekturek. Niestety te droższe często nie są lepsze. Człowiek płaci więcej z nadzieją, że zje coś dobrego z grilla, a tu kiełbasa okazuje się parówkową. Wiadomo można sprawdzić, poprosić o przekrojenie, ale czasami nie ma czasu, innym razem kiełbasa wygląda ładnie a dopiero pod wpływem ciepła pokazuje swoje prawdziwe oblicze. Nie wszyscy też są w stanie na pierwszy rzut oka rozpoznać czy kiełbasa jest faktycznie wędzona, czy moczona w płynie który nadał jej kolor i zapach wędzenia (tylko smaku nie dał, no bo i się nie da).
 
Nie ma więc wyjścia. Trzeba samemu dusić, parzyć, gotować i wędzić.

Wszyscy boją się parówek ale w domowych warunkach można stworzyć prawdziwe mięsne wieprzowe czy cielęce parówki. Nie musimy więc rezygnować z hot-dogów czy parówek na śniadanie. Tak to wymaga trochę pracy i pewnych narzędzi ale nie jest to aż tak trudne jak się wydaje. Wszystko czego potrzebujemy by przygotować aromatyczną pyszną białą kiełbasę czy cienkie kiełbaski na grilla to nadziewarka, jelita naturalne i oczywiście mięso oraz przyprawy. Do przygotowania innych jak np. toruńska potrzebna będzie jeszcze wędzarnia, a tę jeśli ktoś się uprze i ma ogródek można przygotować metodą „zrób to sam”. My spróbowaliśmy i nawet jeśli to co zrobimy odbiega od oryginału, nie przejmujemy się bo jest dobrze doprawione, nasze własne i dokładnie wiemy co jest w środku.
 
Dla wszystkich miłośników domowych wyrobów, także dla tych, którzy stawiają pierwsze kroki w tym temacie pomocna będzie strona Dobra Kiełbasa. Znajdziecie tu wszystko od wskazówek, przez przepisy, po sklep w którym odstaniecie wszystko co będzie Wam potrzebne do przygotowania domowych wędlin i kiełbas.
 
Przy domowym wyrobie wędlin i kiełbas ważne jest to że mamy wpływ na proporcje dodawanych rodzajów mięs ale i na ich jakość. Jest to szczególnie istotne przy wyrobach z drobiu. Kury z masowych hodowli karmi się genetycznie modyfikowaną paszą, zawierającą substancje przyspieszające wzrost i wagę, często z dodatkiem antybiotyków szkodliwych dla naszego zdrowia. Najlepiej więc kupować kury wiejskie od znajomego gospodarza lub z hodowli ekologicznej. Są sporo droższe, ale można przemyśleć czy nie lepiej zjeść kurczaka rzadziej a zdrowiej.
 
Nasza dzisiejsza propozycja to wędlina z piersi kurczaka. Prosta w przygotowaniu. Najwięcej czasu zajmuje trzymanie mięsa w solance a następnie powolne jego gotowanie. Naszą domową wędlinę przygotowaliśmy w ten oto prosty sposób:
 
SK

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama