Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Currywurst – prosty smakołyk od zachodnich sąsiadów

26.09.2013 | kategoria: Artykuły, Ciekawostki, Kiełbasa, Przepisy

CurrywurstHistoria kulinariów pokazuje, że większość znanych potraw powstała w wyniku przypadku bądź z powodu braku potrzebnego składnika. Mało tego, potrawy dziś wręcz kultowe wcale nie muszą być daniami skomplikowanymi. Nie inaczej jest z przysmakiem rodem z Niemiec – currywurstem.

Aby poznać historię tej potrawy, musimy cofnąć się w czasie. Urodzona w Królewcu restauratorka Herta Huewer znalazła się wraz z wycofującymi się wojskami w Berlinie. W 1949 roku Berlin jak cała Europa podnosił się z wojennych zgliszcz. Wtedy też powstał currywurst. Herta otrzymała od brytyjskich żołnierzy składniki, z których sporządziła sos nazwany przez nią Chillup. Nie miał on żadnych wyszukanych ingrediencji: ketchup, sos Worcester i curry w proszku. Do tego smażona wieprzowa kiełbaska, bułka i gotowe.

CurrywurstPoczątkowo kiełbaski sprzedawano w ulicznym straganie. W 1951 lub 1959 Herta Huewer opatentowała Chillup. Lokal prowadzony przez Hertę w czasach swej świetności pracował całą dobę i tygodniowo sprzedawał dziesięć tysięcy porcji. Restauracja istniała do lat 70. Twórczyni potrawy chyba nie przypuszczała, że wymyślenie (zapewne naprędce) prostej potrawy typu fast-food przyniesie jej taką sławę. Zmarła w podeszłym wieku, w 1999 roku.

W Berlinie znajduje się muzeum currywursta, zaś rocznie sprzedaje się ok. 800 mln porcji rocznie. Sos uległ modyfikacjom i można już dostać go w różnych wersjach smakowych. Często zamiast bułki wybierane są frytki.
 
Podajemy Wam jedną z wersji przepisu:

  • 2 laski dobrej kiełbasy (może być biała)
  • 2 szklanki ketchupu
  • 2 łyżeczki sosu Worcester (niekoniecznie)
  • 2-3 łyżeczki curry w proszku
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • szczypta soli i pieprzu
  • łyżeczka miodu (niekoniecznie)

 
Sposób przyrządzenia:
CurrywurstKiełbasę naciąć i usmażyć dobrze z każdej strony. Składniki sosu wymieszać i gotować na małym ogniu przez ok. 10 minut. Sos wylewamy na talerz, na to kładziemy kiełbasę, posypujemy curry i podajemy z frytkami lub bułką. Do tego kufel piwa i możemy poczuć się, jakbyśmy zwiedzali Berlin. Guten Appetit!
 
 

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama