Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Karnawał – lekko i sycąco

23.01.2012 | kategoria: Artykuły, Ciekawostki

Wielu z nas nie wyobraża sobie przyjęcia w gronie znajomych bez przekąsek. I słusznie, szczególnie jeśli w czasie imprezy pijemy alkohol. Spożywanie alkoholu na pusty żołądek jest niezdrowe, zatem zadbajmy o to, by na naszych stołach pojawiły się pyszne i pożywne przekąski. Nie znaczy to jednak, że musimy jeść niezdrowo. Najlepiej zredukować ilość chipsów, krakersów i innych gotowych i słonych „zapychaczy”. Co prawda ich chrupanie wciąga, ale na dłuższą metę nie wyjdzie nam na dobre. Możemy przygotować własne przekąski.

Bardzo dobre, a przy tym najmniej chyba skomplikowane są koreczki. Pasują doskonale do wina, a przygotowanie ich trwa bardzo krótko. Potrzebujemy wykałaczek, sera żółtego, oliwek czarnych lub zielonych, szynkę lub boczek. Zresztą składniki można dopasowywać w zależności od tego, na co mamy ochotę my i nasi goście. Komponujemy koreczki i składniki nabijamy na wykałaczkę. Dodatkowo na stole można postawić miseczkę z aromatycznym dipem, w którym goście mogą maczać koreczki i inne przekąski.

Sałatki też są częścią wielu imprez. W polskich domach zadomowiły się ciężkie jarzynowe sałatki z majonezem. Tymczasem można nasze sałatki „odchudzić”. Polecam szczególnie sałatkę grecką – aromatyczną i lekką. Do sałatki greckiej będziemy potrzebować oliwek (oliwki są ogólnie wdzięcznym materiałem na imprezowe przekąski), sera feta, główkę sałaty lodowej (inna opcja to kapusta pekińska, jeśli ktoś lubi: nie trzeba przecież sztywno trzymać się przepisów), 3 pomidory, ogórek świeży, czerwona papryka. Sałatę lub kapustę pekińską drzemy na kawałki, dorzucamy oliwki, fetę, pokrojone pomidory, ogórka i paprykę. Do tego robimy sos, którym polewamy sałatkę bezpośrednio przed podaniem jej na stół. Nie polecam gotowych sałatkowych sosów instant. Nie potrzebujemy takiego ułatwienia, ponieważ sos sałatkowy bez problemu zrobimy sami w kilka chwil. Do sosu potrzeba będzie 5 łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżki octu winnego, szczypta soli, pieprz, suszona bazylia. Składniki należy wymieszać, a następnie polać sałatkę. Można też udekorować ją świeżą bazylią.
Szybkim i sycącym daniem dobrym na „szwedzki stół” są ziemniaki z mozarellą. Ziemniaki kroimy na pół, następnie podsmażamy lub pieczemy. Po ułożeniu na talerzu kładziemy na każdy ziemniak kawałek sera mozarella, plasterek pomidora, a następnie posypujemy solą, ziołowym pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Całość można udekorować świeżą bazylią. Będę często polecać bazylię nie tylko jako przyprawę, ale także jako efektowną dekorację.
A może znacie jakieś ciekawe przepisy na przekąski dobre na małe domowe przyjęcie? Przyślijcie je do nas lub napiszcie na naszym forum. Mile widziane zdjęcia!

Katya

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama