Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Ostra konserwa turystyczna

28.05.2015 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy

KonserwaOstra konserwa turystyczna
 
Składniki:
800 g karkówki
100 g skóry wieprzowej
2 ząbki czosnku
1 łyżka pieprzu w całości
1 łyżka ziaren gorczycy
1 łyżka suszonego majeranku
1 łyżeczka peklosoli
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka żelatyny
 
Skórę wieprzową sparzamy wrzątkiem. Mielimy ją w maszynce na sitku 3 mm, a karkówkę na sitku 7 mm. Przekładamy do miski, dodajemy peklosól i wyrabiamy przez kilka minut. Po wyrobieniu przykrywamy miskę i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Żelatynę zalewamy 60 ml wrzątku, mieszamy, aby się rozpuściła i studzimy. W moździerzu tłuczemy czosnek, pieprz, majeranek i sól. Dodajemy do masy mięsnej żelatynę i pastę z przypraw i porządnie wyrabiamy. Przekładamy mięso do wyparzonych słoików. Porządnie je ugniatamy, aby nie było w środku powietrza. Słoiki nie mogą być wypełnione po brzegi, zostawiamy ok. 3 cm wolnej przestrzeni pod zakrętką. Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej 3 warstwami papieru do pieczenia (to tak na wszelki wypadek, żeby ewentualnie słoiki nie pękały od gorącej blachy) i wkładamy do zimnego piekarnika. Ustawiamy temperaturę na 175 stopni i pieczemy 50 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 140 stopni i pieczemy przez kolejne 2 godziny. Słoiki zostawiamy w wyłączonym piekarniku do ostygnięcia na 12 godzin. Przechowujemy w zimnej piwnicy lub w lodówce. Po otwarciu spożywamy w 3-4 dni.

Zobacz artykuł: Biwakowy przysmak. Ostra klasyka z puszki lub słoika.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama