Żeberka podajemy z sałatką ziemniaczaną którą przygotowujemy następująco:
Potrzebujemy:
500 g młodych ziemniaków
1 pęczek szczypiorku
2 łyżki octu jabłkowego
1 średnia cebula
1 łyżka musztardy
5 łyżek oliwy z oliwek
Sól, pieprz
Umyte i lekko oskrobane ziemniaki w całości gotujemy na parze przez ok. 15 minut. Po wystygnięciu kroimy je w kostkę i wkładamy do miski. Sos przygotowujemy z połączenia octu, musztardy i oliwy z oliwek. Całość mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem. Dodajemy posiekany szczypiorek i cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Wkładamy do lodówki na 30 minut, a przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
To naprawdę prosta sałatka, ale połączenie tych kilku prostych składników daje niezapomniany efekt. Niebo w gębie.