Reklama

Przepisy

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kiełbasa Wyborcza...

14 listopada 2014
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kiełbasa z gęsi...

07 listopada 2014
Łopatka

Coś do chleba z ...

04 listopada 2014
Miodowa Wędlina

Coś do chleba z ...

10 października 2014

Zobacz więcej

reklama reklama

Swojska czosnkowa

26.09.2011 | kategoria: Przepisy, Wędzenie

Swojska czosnkowa

Proponuję tradycyjną swojską, czosnkową kiełbaskę. Podaje moje ulubione proporcje, ale
oczywiście zawartość soli czy czosnku zależy od Was.

Potrzebujemy:

  • 2 kg karkówki wieprzowej
  • 1/2 kg wołowiny
  • 1/2 kg słoniny
  • 3 głoÅLwki czosnku polskiego (nie chińskiego – najlepiej kupuj na targu lub w sklepie warzywnym)
  • Dwie czubate łyżeczki majeranku
  • Tyle samo mielonego pieprzu
  • 4 dag soli
  • Jelita naturalne cienkie
  • łyżka saletry (opcjonalnie, dla uzyskania kleistości i oszczędzenia czasu. Ja preferuję odrobinę wody z miodem lub bulionu wieprzowego)

Po kolei:

  • Mięso myjemy, suszymy, następnie czyścimy z wszelkich niuansów anatomicznych typu ścięgna i „te białe”.
  • Mięso wrzucamy do maszynki do mięsa i mielimy. Ja mielę tylko raz, choć są tacy, co mielą dwa lub trzy razy. Mięso można także posiekać drobno ostrym tasakiem, co również polecam wypróbować.
  • Słoninę mielimy na tym samym oczku co mięso lub drobno siekamy
  • Gotujemy garnek wody, czosnek parzymy we wrzątku przez 4-5 minut. Ostudzony miażdżymy z solą.
  • Najbardziej pracowita część – wszystkie produkty oprócz wody i bulionu wyrabiamy w dużej misce przez bliżej nieokreślony czasu. Jeżeli dodaliśmy saletry to wystarczy ok 25 minut.
  • Wyrobione mięso wstawiamy do lodówki na 12 godzin, następnego dnia wracamy do wyrabiania. Przed ponownym wyrabianiem dobrze jest wypłukać jelita w ciepłej wodzie i trochę pomoczyć, żeby zmiękły. W tym miejscu dodajemy szklankę wody lub bulionu. Jeżeli używamy wody lub bulionu to nawet 40 minut lub dłużej. Im dłużej tym kiełbasa bardziej będzie spójna i nie będzie się rozpadać.
  • Za pomocą maszynki do mięsa z tzw. dziubkiem (nakładka do napełniania jelit) wypełniamy dokładnie kiszkę, końce związujemy cienkim sznurkiem.
  • Kiełbasę wieszamy na drewnianym drągu do obeschnięcia w miejscu niedostępnym dla psa, bowiem jak wiadomo – nie dla psa kiełbasa.
  • Wędzimy na gorąco przez 4 godziny.
  • Po uwędzeniu warto przegotować kiełbasę przez 3-4 minuty, następnie wytrzeć i wysuszyć.

Proszę, odrobina pracy, dwa – trzy dni cierpliwości i mamy pyszne dwa i pół kilograma kiełbasy
wędzonej swojskiej. Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Przeczytaj również inne artykuły

reklama

Reklama

reklama