Reklama

Swojska czosnkowa

26.09.2011 | kategoria: Przepisy, Wędzenie

Swojska czosnkowa

Proponuję tradycyjną swojską, czosnkową kiełbaskę. Podaje moje ulubione proporcje, ale
oczywiście zawartość soli czy czosnku zależy od Was.

Potrzebujemy:

  • 2 kg karkówki wieprzowej
  • 1/2 kg wołowiny
  • 1/2 kg słoniny
  • 3 głoÅLwki czosnku polskiego (nie chińskiego – najlepiej kupuj na targu lub w sklepie warzywnym)
  • Dwie czubate łyżeczki majeranku
  • Tyle samo mielonego pieprzu
  • 4 dag soli
  • Jelita naturalne cienkie
  • łyżka saletry (opcjonalnie, dla uzyskania kleistości i oszczędzenia czasu. Ja preferuję odrobinę wody z miodem lub bulionu wieprzowego)

Po kolei:

  • Mięso myjemy, suszymy, następnie czyścimy z wszelkich niuansów anatomicznych typu ścięgna i „te białe”.
  • Mięso wrzucamy do maszynki do mięsa i mielimy. Ja mielę tylko raz, choć są tacy, co mielą dwa lub trzy razy. Mięso można także posiekać drobno ostrym tasakiem, co również polecam wypróbować.
  • Słoninę mielimy na tym samym oczku co mięso lub drobno siekamy
  • Gotujemy garnek wody, czosnek parzymy we wrzątku przez 4-5 minut. Ostudzony miażdżymy z solą.
  • Najbardziej pracowita część – wszystkie produkty oprócz wody i bulionu wyrabiamy w dużej misce przez bliżej nieokreślony czasu. Jeżeli dodaliśmy saletry to wystarczy ok 25 minut.
  • Wyrobione mięso wstawiamy do lodówki na 12 godzin, następnego dnia wracamy do wyrabiania. Przed ponownym wyrabianiem dobrze jest wypłukać jelita w ciepłej wodzie i trochę pomoczyć, żeby zmiękły. W tym miejscu dodajemy szklankę wody lub bulionu. Jeżeli używamy wody lub bulionu to nawet 40 minut lub dłużej. Im dłużej tym kiełbasa bardziej będzie spójna i nie będzie się rozpadać.
  • Za pomocą maszynki do mięsa z tzw. dziubkiem (nakładka do napełniania jelit) wypełniamy dokładnie kiszkę, końce związujemy cienkim sznurkiem.
  • Kiełbasę wieszamy na drewnianym drągu do obeschnięcia w miejscu niedostępnym dla psa, bowiem jak wiadomo – nie dla psa kiełbasa.
  • Wędzimy na gorąco przez 4 godziny.
  • Po uwędzeniu warto przegotować kiełbasę przez 3-4 minuty, następnie wytrzeć i wysuszyć.

Proszę, odrobina pracy, dwa – trzy dni cierpliwości i mamy pyszne dwa i pół kilograma kiełbasy
wędzonej swojskiej. Smacznego!

sex search dating
teen dating statistics
pang and tong dating
chiropractor jason graney dating
lake mary singles
teenage interacial dating
anime sex dating internet service

 

Przeczytaj również inne artykuły




Reklama

reklama

Dobra Kiełbasa