Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Wędliny surowe – kiełbasa polska

12.06.2014 | kategoria: Artykuły, Kiełbasa

Nasz cykl dotyczący surowych wędlin rozpoczęliśmy od smakowitej metki. Dziś – królowa surowych wędlin – kiełbasa polska.
 
Kiełbasa polska wędzona jest wędliną surową trwałą. W odróżnieniu od metki kiełbasa polska jest krajana. Przepisy na kiełbasę polską pojawiły się w książkach kucharskich pod koniec XIX wieku, jednak na pewno nie były żadną nowością i już wcześniej przyrządzano ją w domach. Kiełbasę polską wyróżnia swojski aromat czosnku i majeranku, a także aromat dymu wędzarniczego. To świetna kiełbasa na grilla, ale dobrze smakuje także gotowana. Polską kiełbasę zalicza się do wędlin mało soczystych (co oczywiście wcale nie jest wadą!). Jeśli chcemy uzyskać większą soczystość, możemy kiełbasę najpierw ugotować, a potem piec na grillu.
 
Kiełbasa polska jest wędliną rozpoznawalną za granicą i porównywaną z tak charakterystycznymi dla naszego kraju potrawami jak pierogi. Nic dziwnego – wyjątkowy smak i aromat kiełbasy polskiej surowej sprawia, że ma ona wielu miłośników. Warto również dodać, że kiełbasa polska surowa jest wpisana na listę produktów tradycyjnych. Do dziś dobre zakłady mięsne produkują ją z zachowaniem tradycyjnych receptur.
 
Oczywiście można kupić wysokiej jakości polską kiełbasę w sklepie mięsnym. Jednak największą satysfakcję ma się wtedy, kiedy zrobi się coś samodzielnie. Polska kiełbasa surowa może powstać także w Waszym domu. Z pewnością samodzielnie zrobiona wędlina będzie smakowała znacznie lepiej niż ta kupiona nawet w najlepszym sklepie. Ponieważ mamy sezon grillowy, warto pomyśleć o zrobieniu kiełbasy polskiej i poczęstowaniu bliskich tradycyjnym jadłem. Mamy wówczas także gwarancję, że w kiełbasie znajdują się wyłącznie naturalne składniki.

Zobacz przepis: Polska Kiełbasa Surowa

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama