Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Wędzona makrela

25.07.2015 | kategoria: Przepisy, Wędzenie

MakrelaWędzona makrela
 
Składniki:
2 makrele
1 l wody
40 g soli
20 g dymu wędzarniczego w płynie do różnych typów mięs i ryb
 
Rybę patroszymy i oczyszczamy. Wkładamy do miski i wlewamy do niej zalewę przygotowaną z wody, soli i dymu wędzarniczego. Ryba musi być przykryta, więc jeśli się wynurza to obciążamy ją talerzykiem. Wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia wyjmujemy rybę i osuszamy ją np. papierowym ręcznikiem. Układamy w piekarniku na żebrowanej blasze, tzw. ruszcie, tak aby jeden z prętów przechodził wzdłuż w rozcięciu ryby. Pod spód podstawiamy blachę, na którą będą skapywać ewentualne soki i tłuszcze. Pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.

Zobacz artykuł: Ile dymu w dymie w płynie?

Zobacz przepis: Kurczaki – przekąska piwna

Zobacz przepis: Boczek wędzony

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama