Babeczki z kaszy gryczanej z kurkami z pieczoną marchewką
Składniki:
– 1 szkl. kaszy gryczanej
– 2 łyżki startego żółtego sera
– 1 szkl. kurek
– 3/4 szkl. mleka
– 2 jajka
– 2 cebule
– 4 łyżki oleju rzepakowego
– masło klarowane
– 50 dag młodej marchewki
– natka pietruszki
– 1 łyżka sezamu
– sól, pierz, papryka słodka do smaku
Wykonanie:
Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Na 2 łyżkach oleju i maśle zrumienić posiekaną cebulę i kurki. Do miski wlać mleko, dodać jajka i ser, wymieszać. Do miski przełożyć kaszę i dodać posiekaną natkę pietruszki, cebulę z kurkami, masę jajeczną, a następnie wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Kaszę z dodatkami przełożyć do foremek do muffinek i piec około 20-25 minut w temp 180 stopni. Marchewkę umyć, osuszyć i poprzecinać wzdłuż, posmarować olejem, posypać czarnym sezamem i oprószyć solą. Piec przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopi. Podawać babeczki z kurkami na maśle i marchewką.