Babka drożdżowa z ciastem parzonym i kakao
Składniki na 2 babki:
– 100 g drożdży
– 180 ml mleka
– około 750 g mąki Tota pszennej typu 420
– 120 g cukru
– 7 żółtek jaj
– 3 jajka
– 2 opakowania cukru wanilinowego
– 250 g masła
– 3 łyżki kakao
– otarta skórka z 1 sparzonej cytryny
– otarta skórka z 1/2 sparzonej pomarańczy
– 50 g rodzynek królowej namoczonych w letniej wodzie
– 50 g żurawiny namoczonych w letniej wodzie
– 50 g moreli suszonych posiekanych w kostkę
– szczypta soli
– cukier puder do posypania
– lukier
– dekoracje świąteczne
Z wyżej wymienionych składników odmierzam na ciasto parzone
– 150 g mąki
– 100 g masła
– 100 ml mleka
Wykonanie:
1. Mąkę przesiewamy do miski.
2. Mleko podgrzewamy w rondelku do uzyskania letniej temperatury.
3. Drożdże ucieramy w miseczce z 2 łyżkami cukru.
4. Następnie do rozpuszczonych drożdży dodajemy letnie mleko.
5. W mące robimy dołek i drożdże wraz z mlekiem wlewamy do środka.
6. Tak przygotowany rozczyn delikatnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 15 minut.
7. Masło rozpuszczamy w rondelku (nie gotujemy). Rondelek z masłem odstawiamy na bok.
8. Żółtka i jaja ubijamy z resztą cukru i cukrem wanilinowym.
9. Wyrośnięty rozczyn mieszamy z ubitymi żółtkami i jajami oraz szczyptą soli.
10. Delikatnie zagniatamy ciasto.
Ciasto parzone.
11. W rondelku podgrzewamy masło z mlekiem, gdy masło się rozpuści dosypujemy mąkę i energicznie mieszamy, aż ciasto będzie gładkie.
12. Ciasto odstawiamy do przestudzenia.
13. Do ciasta drożdżowego dodajemy ciasto parzone.
14. Do ciasta dodajemy roztopione masło i w dalszym ciągu wyrabiamy.
15. Do wyrobionego ciasta wrzucamy namoczone wcześniej rodzynki, pokrojone w kostkę suszone morele oraz otarte skórki z pomarańczy i cytryny.
16. Całość wyrabiamy do uzyskania luźnej konsystencji, do momentu aż ciasto zacznie odklejać się od rąk.
17. Ciasto dzielimy na pół, do jednej połowy dodajemy kakao
18. Wyrobione ciasto oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką, odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
18. Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i wałkujemy, wycinamy 4 koła o średnicy wielkości babki, następnie układamy je na przemian: ciemne, jasne. Przekładamy do dużej formy do baby wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
19. Ciasto w formie odstawiamy mniej więcej na 15-20 minut do wyrośnięcia.
20. Następnie formę wkładamy do nagrzanego do 180° C (termoobieg) piekarnika na dolną półkę i pieczemy około 45-55 minut.
21. Gorącą babkę wyjmujemy z formy i odstawiamy do wystygnięcia.
22. Babkę oblewamy lukrem robimy dekoracje lub posypujemy cukrem pudrem.