Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Baleron wędzony parzony – klasyk w domowym wydaniu

31.01.2017 | kategoria: Przepisy, Wędzenie

Baleron wędzony parzony - klasyk w domowym wydaniuBaleron wędzony parzony – klasyk w domowym wydaniu

Składniki:
– 1 szt. karkówki wieprzowej, około 2 kg
– sól himalajska
pieprz czarny

Solanka:
– 200 g peklosmaczku  na litr wody 
– 5 liści laurowych
– 5 ziaren ziela angielskiego
– 4 ząbki czosnku
– 1 łyżeczka pieprzu czarnego 

Parzenie:
– kilka liści laurowych
– kilka ziaren ziela angielskiego
– 1 łyżeczka pieprzu czarnego 
– 3 ząbki czosnku

Wykonanie:
Karkówkę myjemy, nacieramy solą himalajską i pieprzem czarnym, odkładamy na dobę do lodówki. 


Solanka
:
Do pojemnika wlewamy litr wody, dodajemy peklosmaczek, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, czosnek. Karkówkę nastrzykujemy przygotowaną solanką 10% w stosunku do jej masy. Układamy w naczyniu, zalewamy pozostałością solanki, odkładamy do lodówki na 5 dni. 

Przygotowanie do wędzenia
:
Wyjmujemy mięso z solanki, wkładamy do siatki wędzarniczej i wieszamy na kilka godzin w chłodnym miejscu w celu ocieknięcia.


Wędzenie:
Wentylatorem osuszamy 2 godziny. Włączamy wędzarnię, ustawiamy na 40 stopni bez dymu na około 1 godzinkę. Podnosimy temperaturę do 55 stopni na około 4 godzin do uzyskania  ładnego koloru.

Parzenie:
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, pieprz czarny, czosnek, przyprawę do zupy i gotujemy do osiągnięcia temperatury 90 stopni. Wkładamy baleron uważając by temperatura nie przekroczyła 80 stopni i parzymy około 2 godziny. Karkówka powinna mieć w środku około 68 stopni. Studzimy. 


 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama