Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Bałkańskim szlakiem – Czarnogóra

12.06.2015 | kategoria: Artykuły, Ciekawostki

CzarnogóraBałkany to region bardzo atrakcyjny nie tylko turystycznie, ale także kulinarnie. Kuchnia bałkańska jest bardzo różnorodna, ale łączy ją wyrazisty smak, aromatyczne przyprawy i pikantna papryka dodawana gdzie tylko się da. W jednym tekście nie da się streścić tego, co jest esencją bałkańskiej kuchni, więc naszą podróż będziemy odbywać w odcinkach. Dziś wybierzemy się do Czarnogóry, kraju trochę mniej „zadeptanego” przez turystów, ale bardzo ciekawego i słynącego z wyśmienitej kuchni.

Jeśli bliska jest wam filozofia slow food, jedźcie do Czarnogóry. Tam jedzenie to czynność przede wszystkim towarzyska. Biesiadowanie, wspólne jedzenie i wielogodzinne rozmowy przy czarnej kawie to codzienność mieszkańców tego bałkańskiego kraju. A cóż pojawia się na stole?

CzarnogóraMięso
Mieszkańcy Czarnogóry należą do ludzi raczej mięsożernych. Mięso pojawia się na stole pod różnymi postaciami, często z grilla. Jedną z najpopularniejszych potraw jest Ćevapčići. Mieszankę mięsa wołowego i wieprzowego formuje się w ruloniki i grilluje. Je się z plackami typu pita, warzywami i rozmaitymi sosami.

Z kolei Pljeskavica to taki czarnogórski hamburger. To pikantne, grillowane mięso podawane najczęściej z frytkami. Ciekawostka: w Czarnogórze frytki to praktycznie jedyna forma, w jakiej podaje się ziemniaki.

Wieprzowa szynka pršut
Wieprzowa szynka pršut jest najpierw trzymana w solance przez około dwóch tygodni, a następnie przez kilka miesięcy suszona. W pomieszczeniu, w którym suszy się mięso, pali się bukowym drewnem w celu odstraszania insektów. Nadaje to szynce niepowtarzalny aromat.

Mieszkańcy jedzą także sporo jagnięciny w różnych postaciach. Mało popularne w Polsce mięso, więc tym bardziej warto go spróbować będąc na wakacjach w którymś z państw bałkańskich. W Czarnogórze jagnięcinę piecze się nawet w popiele.

Warzywa
Choć kuchnia Czarnogóry obfituje w potrawy mięsne, na stole nigdy nie może zabraknąć warzyw. Sałatki stanowią nieodłączny składnik dań oraz są także odrębnym posiłkiem (więc i wegetarianie znajdą coś ciekawego dla siebie). Najpopularniejszą na całych Bałkanach sałatką jest sałatka szopska i jej różne odmiany. Możecie ją zrobić w domu, choć najlepsza jest ta jedzona właśnie na Bałkanach.

Czarnogóra

Zobacz przepis: Sałatka Szopska.

W kuchni Czarnogóry nie brakuje również owoców morza, ryb (pieczone karpie stanowią tu przysmak przez cały rok, nie jak u nas tylko w Wigilię). Do większości dań rybnych dodaje się oliwę z oliwek, która jest w ogóle uniwersalnym tłuszczem do smażenia czy dressingu. Do ryb najpopularniejszym sosem jest sos robiony z pietruszki, soku z cytryny i czosnku.

Jeśli dbacie o zdrowie, a jednocześnie lubicie solidnie zjeść, kuchnia czarnogórska będzie idealna. A przy okazji pobytu w tym rejonie grzech nie odwiedzić którejś z licznych knajpek i restauracji, w których te smaczne dania są serwowane. Nie zapominajcie także o kawie – słodka i czarna jest uwielbiana przez mieszkańców Czarnogóry. Pije się ją powoli i delektuje smakiem. Parzona jest „po turecku”, a ten sposób parzenia Polacy dobrze znają.

W kolejnym odcinku naszego nowego cyklu „Bałkańskim szlakiem” spojrzymy na Bułgarię od kuchni.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama