Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Biała kiełbasa smażona w boczku wędzonym

15.04.2018 | kategoria: Kiełbasa, Przepisy

Biała kiełbasa smażona w boczku wędzonymBiała kiełbasa smażona w boczku wędzonym

Składniki:
– 5 szt kiełbasy białej surowej 
– 5 szt cebuli czerwonej 
– 5 plastrów boczku wędzonego/ 

Przyprawy:
– 2 ząbki czosnku 
pieprz czarny do smaku 
– sól do smaku 
– 1 łyżeczka miodu 
– kilka gałązek świeżego tymianku
– olej rzepakowy
– 125 ml czerwonego wytrawnego wina. 

Wykonanie:
Cebulę czerwoną obrać, pokroić w piórka. Kiełbasę białą surową owinąć plastrem boczku. Do naczynia do zapiekania wkładamy cebulę, wlewamy olej, wino, dodajemy tymianek, mód, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy.
Na wierzchu cebuli układamy kiełbaski, przykrywamy folią aluminiową. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut. Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię, pieczemy do zarumienienia.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close