Biała kiełbasa smażona w boczku wędzonym
Składniki:
– 5 szt kiełbasy białej surowej
– 5 szt cebuli czerwonej
– 5 plastrów boczku wędzonego/
Przyprawy:
– 2 ząbki czosnku
– pieprz czarny do smaku
– sól do smaku
– 1 łyżeczka miodu
– kilka gałązek świeżego tymianku
– olej rzepakowy
– 125 ml czerwonego wytrawnego wina.
Wykonanie:
Cebulę czerwoną obrać, pokroić w piórka. Kiełbasę białą surową owinąć plastrem boczku. Do naczynia do zapiekania wkładamy cebulę, wlewamy olej, wino, dodajemy tymianek, mód, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy.
Na wierzchu cebuli układamy kiełbaski, przykrywamy folią aluminiową. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 45 minut. Pod koniec pieczenia zdejmujemy folię, pieczemy do zarumienienia.