Biała kiełbasa surowa zapiekana w udźcu z indyka
Składniki:
– 4 szt kiełbasy białej surowej
– 2 udźce z indyka
– garść szpinaku
Przyprawy
- 1 łyżka miodu:
– 2 łyżki musztardy
– sok z cytryny
– świeży tymianek
– świeży rozmaryn
– sól, pieprz do smaku
– 2 ząbki czosnku
– 1/2 szkl białego wina wytrawnego
Dodatkowo
- kilka młodych ziemniaków:
– świeże oregano
– świeży tymianek
– sól do smaku
– olej
Wykonanie:
Udziec z indyka rozklepujemy na płaski płat mięsa. Nacieramy solą, pieprzem, tymiankiem i odstawiamy do lodówki na 2 godziny.
Przygotowanie rolady
Na płat z udźca z indyka rozkładamy liście szpinaku, na środek kładziemy kiełbaski. Roladę zwijamy i sznurujemy. Na rozgrzanej patelni na smalcu obsmażamy roladę z każdej strony, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Przelewamy tłuszcz ze smażenia, wlewamy ½ szkl wina. Naczynie przykrywamy folią aluminiową, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni (pieczenie góra/dół) na około 1 godzinę. Zdejmujemy folię aluminiową, podnosimy temperaturę do 180 stopni, włączamy termoobieg, pieczemy do zarumienia. Młode ziemniaki dokładnie umyć, pokroić na ósemki i plastry. Przełożyć do naczynia wysmarowanego olejem, posypać ziołami, doprawić solą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni do zarumienienia. Zarumienione ziemniaki przekładamy do naczynia z roladą i pieczemy jeszcze przez kilka minut.