Surowiec ok. 3 kg:
- Szynka wieprzowa – 2,0 kg
- Łopatka wieprzowa lub karkówka – 1 kg
Przyprawy i materiały pomocnicze:
- Sól: 70-80 g
- Pieprz naturalny: ok. 3 łyżek
- Majeranek: ok. 6 łyżek
- Czosnek: pół główki
- Jelita baranie KADEK
- Przędza konopna lub gruba nić
Przyrządzenie surowca:
- Mięso kroimy na kawałki.
- Pokrojone mięso mielimy dwukrotnie przez grube sito.
- Mieszamy mięso. Podczas mieszania dodajemy przyprawy (według gustu).
- Do mieszanki dodajemy stopniowo zimną wodę, tak by podczas wyrabiania uzyskać z połączenia składników spójną i zwartą masę.
Napełnianie jelit:
Jelita przed użyciem dobrze płuczemy. Mięsną masą napełniamy jelita w kawałki 10-15 cm. Kiełbaski przedzielamy przędzą lub nicią.
Przygotowanie:
Najlepszy efekt smakowy uzyskuje się poprzez parzenie białej kiełbasy domowej. Surową kiełbasę należy wrzucić do wody o temp. ok. 75 st.C. Zmniejszyć ogień i parzyć ok. 15 – 20 min. Jest wtedy soczysta i smaczna.