Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Biała kiełbasa wieprzowa z tymiankiem – idealna na grilla

05.06.2025 | kategoria: Biała kiełbasa, Grill, Przepisy

Biała kiełbasa wieprzowa z tymiankiem – idealna na grillaBiała kiełbasa wieprzowa z tymiankiem – idealna na grilla

Składniki:
– 1,5 kg łopatki wieprzowej,  
– 0,5 kg podgardla,  
– 25–30 g soli peklowej,  
– 2–3 ząbki czosnku, roztarte na pastę;
– 1,5 łyżeczki pieprzu czarnego mielonego,
– 1 łyżeczka majeranku,
– 1,5 łyżeczki tymianku świeżego,
– 100–150 ml zimnej wody,
– jelita wieprzowe Kadek do nadziewania.

Wykonanie:
Przygotowanie farszu:
Mięso pokrój na kawałki i zmiel przez maszynkę, łopatkę i boczek na sitku 8 mm, żeby była struktura. 
Dodaj przyprawy, sól, czosnek i tymianek. Dobrze wymieszaj ręką, podlewając stopniowo wodą. Masa ma być lepka, elastyczna i dobrze związana.

Przykryj i odstaw do lodówki na minimum 2–3 godziny, a najlepiej na całą noc  smaki się przegryzą, a masa stężeje.

Nadziewanie:
Jelita wieprzowe dokładnie przepłucz i namocz w letniej wodzie na minimum 30 minut.
Nadziewaj farsz do jelit, formując kiełbaski ok. 15 cm długości. Uważaj, żeby nie przepychać zbyt mocno – mają być zwarte, ale nie twarde jak kamień.
Gotowe kiełbasy możesz zostawić w lodówce na kilka godzin do osuszenia przed grillowaniem – będą lepiej się rumienić.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama