Przepisy

Marynowane podgrzybki

Marynowane podgrzybki...

04 sierpnia 2020
Ogórki kiszone

Ogórki kiszone...

04 sierpnia 2020

Karkówka z rękawa...

04 sierpnia 2020

Zupa krem z dymki...

04 sierpnia 2020
Żeberka z grilla

Żeberka z grilla...

17 lipca 2020

Zobacz więcej

Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Biała, wielkanocna tradycja

03.04.2020 | kategoria: Artykuły, Biała kiełbasa

Biała, wielkanocna tradycjaWielkanoc u drzwi, ale w tym roku będą to pewnie święta nieco inne niż zwykle… powiedzmy umownie, że z kilkoma znakami zapytania. Niezależnie od sytuacji święta i tak będą, więc sprawmy żeby były one smaczne, bez względu na to w jak dużym gronie przyjdzie je nam spędzić.

Dziś chciałam Wam opowiedzieć co nieco o jednej z głównych bohaterek tego wiosennego święta, czyli tradycyjnej białej kiełbasie. Nie wyobrażamy sobie Wielkanocy bez tego produktu. Co roku robimy ją sami w domu, jej smak jest niepowtarzalny, a przygotowanie nie jest wcale takie trudne.

Biała kiełbasa występuje z reguły w dwóch wariantach, to znaczy przygotowana tylko na bazie mięsa wieprzowego, lub przygotowana z niewielkim dodatkiem mięsa wołowego. To samo dotyczy też używania peklosoli lub soli. Szkoły są dwie: przy użyciu peklosoli nasza kiełbasa będzie lekko różowa, natomiast jeśli dodamy zwykłej soli, mięso po ugotowaniu będzie szarawe. Jeśli więc nie zależy nam na ładnym kolorze kiełbasy, spokojnie możemy pominąć peklosól i zrobić ją na zwykłej soli, ale wtedy należy pamięć, że jest ona przeznaczona do szybkiego spożycia. Pomijamy wtedy etap obsuszania kiełbasy i od razu ją parzymy, ewentualnie mrozimy. Natomiast jeśli macie w planach przygotowanie świątecznego żurku, partię surowej kiełbasy zaparzcie w wodzie z dodatkiem włoszczyzny, czyli marchewki, selera, pietruszki i pora. Taki wywar z parzonej kiełbasy i warzyw będzie doskonałą bazą do tej zupy.

A jak podajemy białą kiełbasę na Wielkanoc? Najbardziej tradycyjnym daniem jest chyba właśnie żurek lub biały barszcz serwowany z pokrojoną w plastry kiełbasą. W naszym domu podajemy ją też pieczoną z dużą ilością cebuli i porządnie podlaną białym winem lub ciemnym piwem. Taka kiełbasa też wyśmienicie smakuje z sosem chrzanowym lub musztardowym, podawanymi na ciepło. Jeszcze innym fajnym sposobem jest owinięcie jej drożdżowym, kruchym lub francuskim ciastem i upieczenie na złocisty kolor w piekarniku.

Natomiast dziś mam dla Was jeszcze jeden bardzo fajny, prosty do przygotowania i pięknie wyglądający pomysł na danie, które będzie zawierało dwa najbardziej tradycyjne produkty wielkanocne, czyli jajka i białą kiełbasę. To jest wytrawna tarta. Ja przygotowałam ją na bazie kruchego ciasta, ale jeśli nie macie czasu lub ochoty, żeby robić ciasto, to spokojnie możecie też upiec tartę na bazie gotowego ciasta francuskiego. Taka wytrawna tarta jest wspaniałym pomysłem na świąteczny obiad, podawanym w towarzystwie żurku lub białego barszczu.

Agata Witowska
Kulinarne Przygody Gatity

Zobacz przepis: Wielkanocna tarta z białą kiełbasą

 

  • Ellllo

    Uwielbi m bialą kiełbasę. Mam swoją ulubioną z firmy Kiszeczka, którą kupuję od początku lat 90-tych. Do tego obowiązkowo chrzan i jest pysznie! :-)

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama