Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Białe Święta (cz. 1) – biała kiełbasa

14.03.2013 | kategoria: Artykuły, Biała kiełbasa, Ciekawostki, Kiełbasa

WiosnaMoże dziwnie wygląda tytuł tego artykułu, wszak mamy gwałtowny nawrót zimy w całym kraju, a Białe Święta to przecież nic innego niż Boże Narodzenie…

Wielkanoc też może być jednak biała. I nie chodzi mi tu – broń Boże! – o opady śniegu. Ale pomyślmy… Wiosna, kwitnące często na biało krzewy, biały obrus, baranek też biały i jajko w koszyczku, przykryte śnieżnobiałą serwetką. A pod serwetką jeszcze sól, biały chrzan i biała kiełbasa… Czyż nie piękny zestaw bieli?

Jeśli mówimy o tym co na stole, to po tradycyjnych jajkach to właśnie biała kiełbasa nieodzownie kojarzy mi się ze świętami. I choć postaci może mieć tyle, ile odcieni bieli (i nie wszystkie koniecznie białe z barwy) to zawsze będą cechy wspólne. Mięso wieprzowe z podgardla i łopatki, średnio rozdrobnione, charakterystyczna, “miękka” konsystencja, cienkie osłonki. Tzw. „ukryta opcja niemiecka” dopuszcza także użycie mięsa cielęcego, wówczas taką kiełbasę za Odrą nazwalibyśmy “Weisswurst”.

Biała kiełbasa

Rodzajów białej jest kilka a podrodzajów całe mnóstwo. Dwie najpopularniejsze i najbardziej rozpowszechnione to biała surowa i biała parzona. Surowa jest bardziej uniwersalna jako produkt, ale nietrwała z racji braku obróbki termicznej. Parzona zawęża kulinarne pole manewru, ale to ona zazwyczaj zagości w wielkanocnym koszyczku, bo i poleży nieco dłużej niż jej surowa siostra. Mniej znanym, choć niezwykle ciekawym i głęboko przeze mnie cenionym podgatunkiem jest biała wędzona. Problem w tym, że wędzona przestaje być biała. Ale bądźmy tolerancyjni, liczy się to co w środku. Smak i konsystencja wędzonej jest niezrównana; szczególnie gorąco polecam ją z chrzanem!

Na koniec ogromna zaleta białych kiełbas, mianowicie są one dość łatwe w przygotowaniu. Jeżeli zatem chcemy dodać świątecznemu stołowi jeszcze bardziej domowego klimatu, naprawdę zachęcam do przygotowania białej kiełbasy samodzielnie. Produkty niezbędne do własnoręcznego wyrabiania kiełbas możemy bez problemu nabyć w sklepie wysyłkowym DobraKielbasa.pl/shop

Biała kiełbasa

Zalet domowych wyrobów nie muszę tu chyba wymieniać, ale wspomnę tylko, że wówczas mamy prawie całkowitą pewność, jakiej jakości jest kiełbasa, którą spożywamy. Co więcej, już przy odrobinie wprawy będziemy w stanie dopasować nutę smakową, czyli sprawić, że wyrób będzie mniej lub bardziej pieprzny, czosnkowy, słony, albo nadać mu jakiś wyjątkowy aromat, np. jałowca. A skoro wiosna tuż-tuż to możemy także pomyśleć o własnej mini-wędzarni (o takich konstrukcjach pisaliśmy już wcześniej), dzięki której będziemy mogli częściej czerpać satysfakcję z wyrobów mięsnych najwyższej jakości.

Reasumując, na święta wielkanocne biała kiełbasa to niemal obowiązek. Przyznam, że przyjemny… Zatem zadbajmy o to, by razem z nami nasi najbliżsi cieszyli się wyrobami najwyższej jakości. Poza tym wszyscy wiemy, że własnoręczne gotowanie zawiera wyjątkowy składnik – zaangażowanie. A to zawsze wzbogaca smak i radość wspólnego spożywania.

Smacznych świąt!
(Marcin)

Wszystkie ciekawe przepisy na pyszną białą kiełbasę znaleźć można na naszej stronie:

https://dobrakielbasa.pl/category/przepisy/biala-kielbasa-przepisy/

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama