Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Białe święta (cz. 2) – chrzan jak śnieg

27.03.2013 | kategoria: Artykuły, Ciekawostki, Dodatki, Przepisy, Sosy

ChrzanNa wielkanocnym stole zawsze winny znaleźć się: jajka, kiełbasa biała, sól i chrzan. Chrzan, jak i cała reszta towarzystwa powinien być biały. Nie żeby ten z ćwikłą się nie nadawał, ale do białej kiełbasy nic tak nie pasuje jak chrzan w tym samym kolorze.

Ale „chrzan biały” to pojęcie bardzo ogólne, wszak może być on ze śmietaną, z majonezem, samym octem, cytryną czy skórkami pomarańczy. Ten z żurawiną tylko z lekka różowieje, a z selerem czy z pietruszką zostaje biały jak śnieg. Najprostszy jest oczywiście z octem ale i reszta nie wymaga wielkiego nakładu pracy, a gwarantuję, że paleta smaków chrzanu będzie doskonałym uzupełnieniem stołu świątecznego i dodatkiem do apetycznych wędlin i kiełbas.

Nie potrzeba wiele – w warzywniaku albo na targu kupimy korzenie chrzanu bez większego problemu. Dobrze jest przed tarciem przemrozić korzenie, żeby dłużej zachowały moc i smak – wystarczy 8-12 godzin w zamrażarce. Śmietana „osiemnastka” lub gęsty jogurt (śmietana lepiej komponuje się z chrzanem, ale nie zmuszam), sok z cytryny. Trzemy, parzymy chrzan przez sitko, dodajemy śmietany, soku z cytryny, odrobinę cukru do smaku. Możemy oczywiście poprzestać na dodaniu octu (najlepiej winnego) po sparzeniu i odrobiny cukru. Ten jednak często bywa za ostry dla niektórych biesiadników, choć sam jestem jego głębokim wielbicielem.

Chrzan

Do chrzanu ze śmietaną możemy dodać odrobinę soku z pomarańczy i wymieszać go z drobno posiekanymi, cienko skrojonymi i sparzonymi skórkami pomarańczy. Nabierze on wówczas wyjątkowego, świeżego smaku. No i mój hit z zeszłego roku – chrzan starty i sparzony mieszamy z odrobiną śmietany; obieramy jabłko, skórki drobno siekamy, owoc trzemy na drobnej tarce. Wszystko mieszamy, lekko słodzimy i skrapiamy cytryną. Na koniec na półmisku dwie szczypty cynamonu. Taki chrzan z jabłkiem jest delikatny i słodki, idealnie wzbogaca smak pieczonych szynek i wędlin drobiowych.

Smacznego!
Marcin

Proponowane przepisy:

Chrzan ze śmietaną

- 2 korzenie chrzanu (ok 20 dag)
– sok z całej cytryny
– 6-8 łyżek śmietany „osiemnastki”
– 1 łyżeczka cukru, sól w-g uznania
Zanim rozpoczniemy całą procedurę, dobrze jest przez noc przemrozić korzenie. Przed snem wrzucić do zamrażarki, rano wyjąć. Kiedy już wszystko odtaje chrzan myjemy i cienko skrobiemy, zdzierając tylko wierzchnią warstwę skórki. Następnie ścieramy na najdrobniejszej tarce, ew. pomagamy sobie sprzętem AGD. Starty chrzan parzymy odrobiną wrzątku i po chwili (niech ostygnie) mieszamy z wyciśniętym sokiem z cytryny. Posłodzoną i lekko osoloną śmietanę mieszamy z chrzanem. Do słoika, do spiżarki i za kilka dni (ja już następnego dnia próbuję…) mamy pyszny dodatek do mięs i nie tylko.

 

Chrzan ze skórkami pomarańczy

Składniki jak wyżej, dodatkowo sparzone, drobno posiekane skórki pomarańczy. Do całej mieszanki możemy także dodać odrobinę ok 20-30 ml wyciśniętego z pomarańczy soku.

 

Chrzan z jabłkiem

- 2 korzenie chrzanu (ok 20 dag)
– sok z połówki cytryny
– 3-4 łyżki śmietany „osiemnastki”
– 1 łyżeczka cukru, sól w-g uznania
– 1 jabłko (polecam bardziej kwaśne, winne, moje ulubione – ligol)

Cała procedura wygląda podobnie jak w przypadku chrzanu ze śmietaną. Jabłko obieramy i trzemy na drobnej tarce. Część skórek możemy posiekać, ale niezbyt drobno – dodane do musu ładnie wyglądają i nadają dodatkowej nuty, a zbyt drobno posiekane wchodzą między… Po starciu skrapiamy wyżką soku z cytryny (inaczej ściemnieje, a to brzydko wyglądam choć nadal smakuje wyśmienicie). Następnie trzemy chrzan, mieszamy z osłodzoną śmietaną i solą. Wszystko razem do jednej miski i mieszamy aż się nam znudzi lub uznamy, że pomieszaliśmy wystarczająco. Chrzan z jabłkiem doskonale pasuje do mięs pieczonych i drobiu i szynek i polędwic i w zasadzie do wszystkiego, dla mnie nawet z czekoladą jest boski…

 

Chrzan majonezowy lub jak kto woli sos chrzanowy

Składniki podobnie jak w przypadku chrzanu ze śmietaną, z tą różnicą, że możemy dać mniej śmietany, np. 4 łyżki a dać kilka łyżek majonezu. Ilość tych łyżek zależy od preferowanej mocy i konsystencji sosu. Idealnie pasuje do jaj gotowanych, również na miękko. Polecam doprawienie odrobiną soli morskiej i pieprzem (czarny, ziołowy, cayenne… do wyboru).

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama

Dobra Kiełbasa

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej...

parents dating site
absolutely free live sex cams
adult site chat
great profiles for online dating
balleys atlantic city web cams
teen dating search
hot maid sex online games
las vegas singles with herpes
bbw dating in louisiana

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close