Przepisy

Krem z borowików...

30 września 2019

Szarpana karkówka...

30 września 2019
Wołowy gulasz z grzybami

Pizza z rukolą i ...

25 września 2019

Karkówka ze słoika...

13 września 2019

Zobacz więcej

Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Biały barszcz z kuchni babci

15.04.2019 | kategoria: Artykuły

barszczWielkanoc u bram! Jak co roku przed tym wiosennym świętem siadam do przygotowywania wielkanocnego menu. Uwielbiam ten moment! Wyciągam stare i poplamione zeszyty z  rodzinnymi przepisami, zakurzone książki kucharskie… Wertuję, przeglądam, robię notatki… Oczywiście na moim stole zawsze jest tradycyjny i podstawowy zestaw dań, ale jak co roku  staram się, aby były też nowe pozycje. Natomiast lubię też wracać do starych przepisów, które jeszcze pamiętam z kuchni mojej babci.

Na naszym wielkanocnym stole zawsze musiał pojawić się biały barszcz. Ja dalej kultywuję tę rodzinną tradycję i co roku gotuję tę pyszną zupę. Koniecznie musi ona być przygotowany na domowym zakwasie, a jego smak powinna wzbogacać własnoręcznie zrobiona biała kiełbasa.

Tylko teraz nasuwa się nam pytanie czy to ma być biały barszcz czy żurek? Jaka jest różnica między tymi zupami, a może jednak nie ma żadnej? Już spieszę z wyjaśnieniami. Oczywiście te dwie zupy różnią się miedzy sobą, podstawowa sprawa to sposób w jaki są one zakwaszane. Wszystkie zupy zakwaszane przy pomocy naturalnych kwasów owocowych czy warzywnych, to barszcze, natomiast te gotowane z dodatkiem zakwaszanej mąki, to są żury i żurki. Natomiast w  wielu domach i biały barszcz i żurek przygotowuje się na bazie zakwasów mącznych,  różnicując się w zależności od tego z jakiego rodzaju mąki powstał dany zakwas. I tak, w pierwszym przypadku, czyli gdy mówimy o żurku, gotujemy go z dodatkiem zakwasu żytniego, natomiast biały barszcz powstaje na bazie zakwasu zrobionego z mąki pszennej.

Kolejną kwestią są dodatki, z którymi podajemy obydwie zupy. Z reguły są one zależne od regionów, w których są serwowane. Zupa może być czysta i tylko z dodatkiem ziemniaków, albo z pokrojonymi warzywami i białą kiełbasą lub z ugotowanym i pokrojonym na ćwiartki jajkiem.
Natomiast dziś chciałam Was zaprosić na biały barszcz, taki jaki gotowała moja babcia, Zawsze pojawiał się u nas na stole w wielkanocną niedzielę. Sekretnym składnikiem, który do niego zawsze dodawała była serwatka pozostała po przygotowaniu białego sera na wielkanocną paschę. Zupa ta była podawana jako kompletny posiłek, czyli na talerzu mogliśmy znaleźć pokrojoną w plasterki białą domową kiełbasę, ugotowane na twardo jajko i ugniecione ziemniaki. Staram się w pełni kultywować tę rodzinną tradycję, więc w moim białym barszczu będzie również domowa biała kiełbasa i serwatka. Bezcenne jest wracać do beztroskich czasów i smaków dzieciństwa, choćby tylko od święta!

Agata Witowska
Kulinarne Przygody Gatity

Zobacz przepis: Wielkanocny barszcz biały

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama