Składniki:
– wołowina gulaszowa (500 g)
– 1 cebula
– 1 szklanka wina
– 1 łyżeczka suszonego tymianku
– sól i pieprz
– kapusta biała (mała główka, około 2 kg)
– 1 łyżeczka kminku
– kapusta kiszona (1 kg)
– łopatka wieprzowa
– 1 cebula
– 1 kiełbasa wieprzowa (500 g)
– 1 cebula
– 100 g śliwek suszonych
– garść suszonych podgrzybków
– przecier pomidorowy (4 łyżki)
Sposób przygotowania
I etap:
Wołowinę pokrój w kawałki maksymalnie 2 x 2 cm, wymieszaj z pokrojoną 1 cebulką, zalej winem, dodaj sól pieprz i tymianek, odstaw na noc.
II etap:
Następnego dnia. Namocz grzyby około 20 min. Ugotuj poszatkowaną kapustę białą do miękkości z
dodatkiem kminku i szczyptą soli. Kapustę kiszoną gotuj około 30 min. Wołowinę gotuj około 1,5 h.
Wieprzowinę pokrój w kostkę, dodaj posiekaną cebulkę, gotuj około 40 min. Całość wymieszaj, dodaj
posiekane śliwki i posiekane grzyby wraz z woda z nich. Gotuj 30 min.
III etap:
Następnego dnia. Obierz kiełbasę ze skóry i usmaż na patelni z jedną posiekaną cebulką. Dodaj do
bigosu koncentrat i gotuj 1 h.
IV etap:
Następnego dnia. Gotuj 30 min, dopraw do smaku.
Nadmiar bigosu zawekowałam w słoiki, 20 min.
Wyszedł naprawdę pyszny:)
Przepis umieszczony dzięki uprzejmości pani Krystyny Gerc.
Jest dostępny również na blogu kulinarnym autorki: http://conaobiad.wordpress.com/2011/12/27/bigos-staropolski/