Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Bitki wołowe z kaszą gryczaną

08.05.2019 | kategoria: Dania, Przepisy

bitkiSkładniki
– 50 dg wołowiny bez kości
– 1 szklanka bulionu warzywnego
– 2 cebule
– 1 marchewka
– 1 łyżka mąki
– 1 liść laurowy
– 2 ziarna ziela angielskiego
– 6 ziaren czarnego pieprzu
– 1 łyżeczka sosu sojowego
– 1 gałązka świeżego rozmarynu
– Olej do smażenia
– Sól, pieprz do smaku
– Kasza gryczana
Wykonanie
Mięso opłukać, oczyścić i pokroić w poprzek włókna w plastry. Każdą porcję mięsa lekko rozbić
tak, by powstał cienki płat, a następnie oprószyć pieprzem. Smażyć na oleju z obu stron po
około 5 minut, zmniejszając ogień. Cebulę obrać pokroić w kostkę. Marchew obrać, pokroić w
cienkie paski. Cebulę i marchew wrzucić na patelnię, smażyć chwilę na małym ogniu. Wlać
bulion, dodać liść laurowy, rozmarnyn, ziele angielskie i ziarna pieprzu, dusić pod przykryciem
około 50-60 minut, aż mięso zmięknie. Wołowinę wyjąć, posolić. Do sosu z duszenia dodać
mąkę rozmieszaną z 1⁄2 szklanki wody, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Doprawić do
smaku sosem sojowym. Włożyć mięso do sosu.
Podawać z kaszą gryczaną.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama