Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Boczek rolowany pieczony

28.11.2019 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy

Boczek rolowany pieczonyBoczek rolowany pieczony

Składniki:
– 2 kg boczku surowego bez kości i skóry
– 2 łyżki ziół prowansalskich
– 2 łyżki majeranku
– 3 ząbki czosnku
– Sól, pieprz do smaku
– Ziele angielskie
– Liście laurowe.

Wykonanie:
Boczek myjemy, osuszamy. Zioła, sól, pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy. Mieszanką nacieramy boczek. Odstawiamy do lodówki na dwie doby. Boczek rolujemy, następnie przewiązujemy sznurkiem. Tak przygotowany boczek wkładamy do rękawa, dodajemy pół szklanki wody, wkładamy kilka liści laurowych, ziele angielskie. Piekarnik nagrzewamy do 120 stopi i pieczemy boczek około 2 godzin. Następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy około 50 minut. Pod koniec pieczenia rozcinamy rękaw aby boczek się zarumienił.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama