Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Boczek rolowany z szynkowara

29.05.2020 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy

Boczek rolowany z szynkowaraBoczek rolowany z szynkowara

Składniki:
– Około 1 kg boczku
– 2 łyżeczki soli
– 2 łyżeczki żelatyny wieprzowej
– 1 łyżeczka papryki wędzonej
– 1 łyżeczka papryki słodkiej
– 1 łyżeczka pieprzu czarnego
– 1 łyżeczka tymianku
– 1 łyżeczka majeranku
– Kilka liści laurowych.

Wykonanie:
Boczek dokładnie umyć i osuszyć. Zdjąć skórę. Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszać, następnie natrzeć boczek. Wstawić do lodówki na 12 godzin. Boczek zrolować do wielkości szynkowara, następnie włożyć do urządzenia, wsypać żelatynę i dodać kilka liści laurowych. Szynkowar wstawić do lodówki na 12 godzin. Na dno garnka włożyć ściereczkę, zalać wodą 1-2 cm poniżej wysokości szynkowara i wstawić szynkowar. Wodę doprowadzić do wrzenia około 80-85 stopni. Gotować na małym ogniu do czasu, aż w środku temperatura dojdzie do około 75 stopni. Co jakiś czas sprawdzamy i ewentualnie dolewamy wody. Wyjąć z wody i ostudzić. W przypadku trudności z wyjęciem na chwilę zanurzyć w gorącej wodzie

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama