Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Boczek na słodko i słono

17.01.2018 | kategoria: Artykuły, Ciekawostki

Boczek na słodko i słonoBoczku wędzonego przedstawiać nikomu nie trzeba. Ale nie wszyscy wiedzą, że można go używać nie tylko do jajecznicy, zup czy fasolki po bretońsku. Można zrobić z niego chipsy do podjadania przed telewizorem, a nawet… tort. Miłośnicy uważają, że wszystko da się jeść z boczkiem, nawet słodycze.

Istotnie, coś jest w boczku takiego, że łączy się dobrze nawet ze słodkim smakiem. Możemy z niego przyrządzić znakomitą, choć kaloryczną przekąskę – karmelizowany boczek. W tym celu osuszony boczek obtaczamy brązowym cukrem, a następnie kładziemy go na kratkę w piekarniku. Pod nią umieszczamy wyłożoną pergaminem blachę. Ustawiamy piekarnik na 175 stopni i pieczemy ok. 20 minut.

Innym, dość nietypowym zastosowaniem boczku jest użycie go do tortu. Karmelizowany, chrupiący boczek będzie idealnym dodatkiem do mocno czekoladowych, nasączonych alkoholem tortów. Panowie zwykle bardzo doceniają taki urodzinowy tort, ale i wśród pań znajdzie się sporo jego koneserek. Z pewnością będzie o wiele bardziej oryginalny niż tort o tradycyjnym smaku.

Boczek pasuje również do owoców morza. Podsmażone krewetki można owinąć wysmażonym wcześniej boczkiem, dzięki czemu zyskamy bardzo ciekawą przekąskę i interesujące połączenie smaków.

Inną smaczną przekąską jest śliwka owinięta boczkiem. Śliwki suszone (najlepiej kalifornijskie) owijamy boczkiem, całość krótko zapiekamy i mamy błyskawicznie przysmak dla naszych gości – doskonały na karnawał.

Wędzony boczek zaskakująco dobrze komponuje się z sałatą lodową, której delikatne liście „roznoszą” intensywny aromat boczku.

Można ponadto przyrządzić z boczkiem wytrawne muffinki na wiele sposobów, tarty, quiche i omlety. Możliwości jest wiele, a wszystko zależy od naszej wyobraźni.

Zobacz przepis: Przekąska karnawałowa z boczku

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama