Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Boczek wędzony na szybko

23.04.2020 | kategoria: Przepisy, Wędzenie

Boczek wędzony na szybkoBoczek wędzony na szybko

Składniki:
– 2 kg wieprzowego boczku ze skórą;
– Sól
Pieprz
– Sos sojowy
Majeranek
Czosnek

Wykonanie:
Ilość przypraw dobieramy do własnego smaku. Do miseczki wsypujemy sól, pieprz, majeranek, rozgnieciony czosnek, a następnie wlewamy sos sojowy. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki. Boczek myjemy następnie kroimy w paski około 6 cm nacieramy mieszanką przypraw. Mięso wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie boczek wkładamy do nagrzanej wędzarni 55 stopni i wędzimy do uzyskania jasnozłotego koloru około 3 godziny. Podnosimy temperaturę do 100 st. i wędzimy do osiągnięcia w środku około 72 stopni.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama