Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Boczek wędzony na szybko

17.02.2019 | kategoria: Przepisy, Wędzenie

BoczekSkładniki
– 2 kg boczku
– 1 kostka rosół drobiowy
– 2 łyżeczki przyprawy do gulaszu
– 50 ml sosu sojowego
– 2 ząbki czosnku,
– sól, pieprz do smaku.

Składniki – parzenie
– kilka ząbków czosnku
– 1 łyżeczka pieprzu czarnego
– 1/2 łyżeczki ziela angielskiego
– 1/2 łyżeczki jałowca
– kilka liści laurowych.

Wykonanie
Boczek pokroić w paski o szerokości 5-6 cm. W  miseczce wymieszać przyprawy (rosół drobiowy, sos sojowy, przeciśnięty przez prasę czosnek) i doprawić do smaku solą i pieprzem. Boczek natrzeć przyprawami i odstawić na 12 do lodówki.
Wędzarnię nagrzewamy do 55 stopni C i wieszamy boczek na hakach.Mięso wędzimy około 3 godziny.
Parzenie
Na około ½ godziny przed końcem wędzenia przygotowujemy wodę do parzenia. Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy przyprawy. Gotujemy wodę kontrolując temperaturę. Jak woda osiągnie temperaturę około 90 stopni zmniejszamy grzanie kuchenki do minimum. Wędzony boczek wkładamy do garna i parzymy do czasu uzyskania w środku temperatury 72 st. C.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama