Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Bożonarodzeniowe tradycje

09.12.2016 | kategoria: Artykuły, Ciekawostki

Bożonarodzeniowe tradycjeRadosna atmosfera tych najpiękniejszych w roku świąt widoczna jest niemal we wszystkich zakątkach kuli ziemskiej. I chodź różne są zwyczaje, tradycyjne obrzędy i serwowane potrawy, miliony ludzi na całym świecie jednoczy miłość i duch Bożego Narodzenia. Dla wielu z nas święta to skrzypiący pod nogami śnieg, pachnąca lasem choinka, wigilijny karp, gdzie indziej zaś do świątecznego stołu zasiada się w parne letnie popołudnie, a wspólne kolędowanie zastępują uliczne tańce. W większości miejsc na świecie podaję się rybę i indyka.

Bożonarodzeniowe tradycjeW Meksyku główną ozdobą jest świerk, pod którym znajduje się szopka z figurkami. Wieczerza Wigilijna rozpoczyna dokładnie o północy. Na stole pojawia się zupa rybna z mięsnymi knedlami, ryba w śmietanie z ziemniakami, indyk. Okres przedświąteczny w Szwecji zaczyna się 13. grudnia. Piecze się wtedy szafranowe bułeczki i pierniczki. Do tradycji należy też gotowanie szynki. Dzień przed Wigilią rodzina spotyka się, wszyscy jedzą chleb mieszany w sosie, w którym gotowała się szynka. Do Wigilii zasiada się wieczorem, a potrawy serwowane są w formie bufetu. Nie może zabraknąć szynki, kiełbasy, łososia, węgorza i domowego chleba z imbirem. Podaje się też soloną suszoną rybę z białym sosem, zapiekankę z ziemniaków i śledzia. Na deser je się często ryż z bitą śmietaną. Po kolacji wszyscy tańczą i śpiewają kolędy. Tradycja węgierska jest natomiast zbliżona do naszej, pod białym obrusem układa się siano. Dodatkowo na wierzchu rozsypuje się soczewicę. Na stole królują ryby smażone, galarety i rybne zupy. Tradycyjnym daniem są gołąbki, zawijanie z makiem i orzechami. W pierwszy dzień na świątecznym stole pojawia się indyk nadziewany kasztanami i owocami.

Bożonarodzeniowe tradycjeW Danii Wigilię rozpoczyna tradycyjny deser ryżowy, a w jednym z pucharków ukryty jest migdał. Kto go znajdzie, będzie miał szczęśliwy rok. Kolacja składa się z pieczeni wieprzowej, faszerowanej owocami, kaczki, gęsi lub indyka. Do mięs podaje się ziemniaki i żurawinę. W Niemczech uroczyście obchodzi się pierwszy dzień świąt, na stole pojawia się pieczona gęś, sałatka ziemniaczana, kiełbaski i żeberka. Ze słodkości najczęściej je się tradycyjne pierniczki, wieńce czekoladowe, oraz strucle z makiem, serem i orzechami. Do tradycji należy kolędowanie. W Holandii nie obchodzi się Wigilii. W pierwszy dzień świąt robi się fondue. Do smażonych na oleju kawałków mięsa podaje się ciepłe pieczywo, masło ziołowe, różne sosy. Tradycyjny deser to chleb pieczony z masłem i bakaliami.

W Wielkiej Brytanii również nie obchodzi się Wigilii, a zgodnie z tradycją rodzina gromadzi się na uroczystym obiedzie. Główne danie to indyk przybrany wianuszkiem kiełbasy i pudding z suszonych śliwek. We Włoszech do najpopularniejszych dań należy indyk, ravioli z mięsem, pieczona szynka z miodem i goździkami, panettone (drożdżowa baba z bakaliami i przyprawami korzennymi). Na włoskim stole pojawia również się soczewica, fasola, groch, kapusta, ryż na mleku, makarony z sosami. W Hiszpanii opłatek zastępuje specjalny przysmak z chałwy – turron. Tradycyjnym daniem jest pieczona ryba. W Australii grudzień to środek lata, bardzo często obiad podaje się na plaży. Głównym daniem jest pieczony indyk z puddingiem. Później wszyscy delektują się ciastami i orzechami.

Mariola Grzęda – Kulinarne Pyszności Molki
redakcja tekstu – DobraKielbasa.pl

Zobacz przepis: Łosoś pod pierzynką podany z sałatką

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama