Buddha bowl: miska rozmaitości z ryżem, kurczakiem i awokado
Czas przygotowania: 15 minut
Proporcje dla 1 osoby
Składniki:
– 1/2 szklanki ugotowanego ryżu jaśminowego
– 1/2 piersi z kurczaka
– przyprawa curry
– sól himalajska
– olej do smażenia
– 1/2 dojrzałego awokado
– sok z cytryny
– 2 duże rzodkiewki
– 2 garści liści szpinaku
– 2 garści kiełków soi
– 1 łyżka uprażonego sezamu
– kilka plasterków zielonego ogórka
– posiekana natka pietruszki
Dressing:
– oliwa z oliwek EV
– sok z cytryny
– 1/3 łyżeczki musztardy
– 1 mały ząbek czosnku
– sól
– pieprz
Wykonanie:
Pierś z kurczaka oprószamy curry i solą, a następnie smażymy ją na rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor, kroimy w plastry. Awokado i rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki, awokado skrapiamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniało.
W międzyczasie przygotowujemy dressing, Czosnek przeciskamy przez praskę i wraz z pozostałymi składnikami umieszczamy w szklance, wszystko dokładnie mieszamy.
W głębokiej misce układamy po kolei wszystkie składniki, począwszy od liści szpinaku, a na kiełkach i natce pietruszki kończąc. Przed podaniem zawartość naszej miski polewamy sosem.