Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Buddha bowl: miska rozmaitości z ryżem, kurczakiem i awokado

31.10.2018 | kategoria: Dania, Dodatki, Przekąski, Przepisy

Buddha bowl: miska rozmaitości z ryżem, kurczakiem i awokadoBuddha bowl: miska rozmaitości z ryżem, kurczakiem i awokado

Czas przygotowania: 15 minut
Proporcje dla 1 osoby

Składniki:
– 1/2 szklanki ugotowanego ryżu jaśminowego
– 1/2 piersi z kurczaka
– przyprawa curry
– sól himalajska
– olej do smażenia
– 1/2 dojrzałego awokado
– sok z cytryny

– 2 duże rzodkiewki
– 2 garści liści szpinaku
– 2 garści kiełków soi
– 1 łyżka uprażonego sezamu

– kilka plasterków zielonego ogórka
– posiekana natka pietruszki

Dressing:
– oliwa z oliwek EV
– sok z cytryny
– 1/3 łyżeczki musztardy
– 1 mały ząbek czosnku
– sól
pieprz

Wykonanie:
Pierś z kurczaka oprószamy curry i solą, a następnie smażymy ją na rozgrzanym tłuszczu na rumiany kolor, kroimy w plastry. Awokado i rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki, awokado skrapiamy sokiem z  cytryny, aby nie ściemniało.

W międzyczasie przygotowujemy dressing, Czosnek przeciskamy przez praskę i wraz z pozostałymi składnikami umieszczamy w szklance, wszystko dokładnie mieszamy.

W głębokiej misce układamy po kolei wszystkie składniki, począwszy od liści szpinaku, a na kiełkach i natce pietruszki kończąc. Przed podaniem zawartość naszej miski polewamy sosem.

Zobacz artykuł: Miski pełne smaku i zdrowia

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama