Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Bułka wrocławka

20.11.2020 | kategoria: Dodatki, Pieczone, Przekąski, Przepisy

Bułka wrocławkaBułka wrocławka

Składniki:
– 1 kg mąki typ 480
– 220 ml wody
– 400 ml mleka
– 40 g drożdży
– 2 łyżeczki cukru
– 2 łyżeczki soli

Wykonanie:
Zaczyn:
Do miski wkładamy pokruszone drożdże i cukier mieszamy łyżką, następie dodajemy mleko i mieszkamy do rozpuszczenia. Przykrywamy miskę ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.

Ciasto właściwe:
Do dużej miski dodajemy przesianą mąkę, sól, wodę i zaczyn. Składniki najpierw mieszamy łyżką, wykładamy na stolnicę, wyrabiamy ciasto. Ciasto przekładamy do miski i przykrywamy ściereczką. Zostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy ciasto na stolnicę, posypujemy mąką i odgazowujemy je, czyli przerabiamy je kilka razy. Ciasto dzielimy na 2 części i formujemy dwa rulony o średnicy około 6 cm. Rulony układamy na papierze do pieczenia, przykrywamy ręcznikiem i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut w ciepłym miejscu.

Pieczenie:
Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni z blaszką do pieczenia w środku. Bułkę nacinamy ostrym nożem i skrapiamy wodą. Na gorącą blachę przekładamy bułki z papierem do pieczenia.

Czas pieczenia:
220 stopni ok. 10 minut. Następnie redukujemy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez 25 minut.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama