Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Bułki śniadaniowe

26.04.2021 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy

Bułki śniadanioweBułki śniadaniowe

Składniki na 10 szt.:
– 400 g mąki pszennej typ 750,
– 20 g drożdży,
– 1 jajko,
– 200 ml mleka,
– 2 łyżeczki cukru,
– 50 g zimnego pokrojonego masła,
– 7 g soli,
– 2 łyżki mieszanki suszonego czosnku, pomidorów i bazylii.

Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę, dodać masło, sól i utartą mieszankę suszonego czosnku, pomidorów i bazylii. W małej miseczce rozkruszyć drożdże, dodać cukier i 4 łyżki mleka, następnie wymieszać. W misce z mąką zrobić wgłębienie wlać zaczyn i pozostałe mleko i znowu wymieszać. Do masy dodać roztrzepane jajko i ponownie wymieszać. Ciasto przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny. Z wyrośniętego ciasta formować małe bułki. Bułki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Bułki wstawić do piekarnika rozgrzanego do 230 stopni na 5 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec około 5-10 minut do zarumienia. Bułki studzić na kratce.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama