Składniki:
– 2 duże tortille
– 200g filetu z kurczaka
– 2 łyżki sosu sojowego
–
Skórka z cytryny
– Sok z cytryny
–
Kolendra
–
1 cm imbiru
– Jabłko
– Cebula
– Miód
– Olej
–
Sól, pieprz do smaku
–
Rukola
–
Kasza bulgur
–
Biała i czerwona Quinna
– Sos słodko-kwaśny chilli
Wykonanie:
Do miseczki wlewamy sos sojowy, sok z cytryny, dodajemy imbir, skórkę cytrynową, posiekaną kolendrę, miód, sól i pieprz, miód – dokładnie mieszamay. Pierś z kurczaka kroimy na średniej wielkości flety. Ostawiamy na dwie godziny. Filety grillujemy z każdej strony.
Jabłko i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelnię wkładamy łyżkę miodu, następnie dodajemy pokrojone jabłko i cebulę. Smażymy do zarumienienia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Gotujemy kaszę i komosę według przepisu na opakowaniu
Na środku tortilli układamy nadzienie – porcję kaszy i komosy, rukolę, kurczaka, karmelizowane jabłka z cebulą. Nadzienie skrapiamy sosem słodko-kwaśnym z chilli. Zaginamy cześć tortilli, na której nie ma nadzienia, następnie zaginamy boki i zawijamy wzdłuż aż powstanie rulon. Burrito układamy na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Podpiekamy aż zbrąwowieje.