Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Buritto z kurczakiem i kaszą

25.10.2019 | kategoria: Dania, Przepisy

Buritto z kurczakiem i kasząBuritto z kurczakiem i kaszą

Składniki:
– 2 duże tortille

– 200g filetu z kurczaka

– 2 łyżki sosu sojowego
– 
Skórka z cytryny

– Sok z cytryny
– 
Kolendra
– 
1 cm imbiru

– Jabłko

– Cebula

– Miód

– Olej
– 
Sól, pieprz do smaku
– 
Rukola
– 
Kasza bulgur
– 
Biała i czerwona Quinna

– Sos słodko-kwaśny chilli


Wykonanie:
Do miseczki wlewamy sos sojowy, sok z cytryny, dodajemy imbir, skórkę cytrynową, posiekaną kolendrę, miód, sól i pieprz, miód – dokładnie mieszamay. Pierś z kurczaka kroimy na średniej wielkości flety. Ostawiamy na dwie godziny. Filety grillujemy z każdej strony.
Jabłko i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelnię wkładamy łyżkę miodu, następnie dodajemy pokrojone jabłko i cebulę. Smażymy do zarumienienia. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Gotujemy kaszę i komosę według przepisu na opakowaniu

Na środku tortilli układamy nadzienie – porcję kaszy i komosy, rukolę, kurczaka, karmelizowane jabłka z cebulą. Nadzienie skrapiamy sosem słodko-kwaśnym z chilli. Zaginamy cześć tortilli, na której nie ma nadzienia, następnie zaginamy boki i zawijamy wzdłuż aż powstanie rulon. Burrito układamy na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Podpiekamy aż zbrąwowieje.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama