Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Carpaccio z wędzonego łososia z dipem z czosnku niedźwiedziego

22.04.2016 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy, Wędzenie

Carpaccio z wędzonego łososia z dipem z czosnku niedźwiedziegoCarpaccio z wędzonego łososia z dipem z czosnku niedźwiedziego

Składniki:
płat surowego łososia;
woda – 1 litr
dym w płynie Smokeland (mięso ryby) – 70 ml
sól – 60 g
siatka wędliniarska

Wędzony łosoś robiony domowym sposobem przy użyciu dymu w płynie Smokelnad z twardego drewna przeznaczonego do mięsa i ryb.
Do pojemnika wlewamy 1 litr wody i kondensat dymu w płynie 70 ml. Dodajemy ok 60 g soli. Mieszamy i zanurzamy w marynacie wędzarniczej płat surowego łososia. Wstawiamy do lodówki na ok. 24 godziny. Po tym czasie przekładamy rybę do siatki wędliniarskiej. Zawieszamy w przewiewnym miejscu na 24 h. Wędzoną rybę kroimy w cienkie plasterki i układamy na talerzu. Obok serwujemy dip z czosnku niedźwiedziego.

Ewa Sidor

Zobacz przepis: Migdałowe pesto z czosnku niedźwiedziegoZobacz artykuł: Łosoś – rybi król w naszej kuchni

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama