Carpaccio z wędzonego łososia z dipem z czosnku niedźwiedziego
Składniki:
płat surowego łososia;
woda – 1 litr
dym w płynie Smokeland (mięso ryby) – 70 ml
sól – 60 g
siatka wędliniarska
Wędzony łosoś robiony domowym sposobem przy użyciu dymu w płynie Smokelnad z twardego drewna przeznaczonego do mięsa i ryb.
Do pojemnika wlewamy 1 litr wody i kondensat dymu w płynie 70 ml. Dodajemy ok 60 g soli. Mieszamy i zanurzamy w marynacie wędzarniczej płat surowego łososia. Wstawiamy do lodówki na ok. 24 godziny. Po tym czasie przekładamy rybę do siatki wędliniarskiej. Zawieszamy w przewiewnym miejscu na 24 h. Wędzoną rybę kroimy w cienkie plasterki i układamy na talerzu. Obok serwujemy dip z czosnku niedźwiedziego.
Ewa Sidor
Zobacz przepis: Migdałowe pesto z czosnku niedźwiedziegoZobacz artykuł: Łosoś – rybi król w naszej kuchni