Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Charcuterie – francuska sztuka serwowania przekąsek.

26.02.2021 | kategoria: Artykuły, Ciekawostki

Charcuterie - francuska sztuka serwowania przekąsek.Co to jest Charcuterie? 

Charcuterie (wymawiamy “szarkiuteri”) to gałąź kuchni zajmująca się sztuką podawania gotowych wędlin, takich jak szynka, kiełbasa, boczek czy inne produkty wieprzowe. Słowo to pochodzi z języka francuskiego i można je przetłumaczyć jako „sklep mięsny”. Podczas gdy oryginalne francuskie tłumaczenie odnosi się do wieprzowiny, nowoczesne deski wędliniarskie obejmują również inne rodzaje żywności, takie jak pasztet, ser, krakersy, owoce, orzechy i dipy.
Możemy więc z całą pewnością uznać, że Charcuterie to sztuka przygotowywania desek z przekąskami.

W języku francuskim kucharz, który przygotowuje mięso, nazywa się Charcutier. 

4 style podawania desek Charcuterie
Istnieje kilka różnych podejść, które można zastosować podczas opracowywania koncepcji deski do wędlin / serów/ innych zakąsek. Można wybrać podejście regionalne i uwzględnić produkty, które wszystkie pochodzą z tego samego kraju czy miasta lub regionu (tzn. stworzyć kompozycję opartą na smakach np. z Małopolski, Pomorza, Wielkopolski albo Bolonii we Włoszech). Można też bardziej zindywidualizować podejście i wybrać swoje ulubione smaki. Oto kilka przykładów:

1. Pikle i pasty
Marynowane potrawy stanowią ostry kontrast ze słodkimi, wędzonymi mięsami i serami. Wybieramy  różne marynowane warzywa, takie jak marynowany kalafior, słodkie korniszony lub marynowana czerwona cebula.
Charcuterie - francuska sztuka serwowania przekąsek.
2. Ser i owoce
Połączenie odpowiedniego sera i owocu zapewnia aromatyczny kontrast smaku i konsystencji. Niektóre klasyczne kombinacje owoców i serów to winogrona z cheddarem, gruszki z goudą lub wiśnie z brie.

3. Świeże warzywa i owoce cytrusowe
Jasne kolory i świeże smaki produktów równoważą cięższe, bardziej tłuste mięsa, takie jak salami.

4. Chleb i Mięsa
Bogactwo rodzajów polskiego chleba jest idealnym dodatkiem do mięs, serów i dipów. Klasyczne wędliny, takie jak kiełbasa krakowska czy włoska szynka albo jamon idealnie skomponują się z chlebem na zakwasie. 

Idealna deska z przekąskami ma zrównoważone smaki i konsystencje z elementami, które kontrastują i uzupełniają się nawzajem.  Jeśli chodzi o przygotowanie Charcuterie do wędlin, nie ma dobrych ani złych sposobów. Najważniejsze jest stworzenie kombinacji smaków i zapewnieniu gościom niezapomnianych wrażeń kulinarnych. Można eksperymentować ze składnikami tworząc nowe i ciekawe połączenia mięs z różnymi rodzajami serów albo owoców i dipów. Znajomość różnych składników i smaków bardzo pomaga i jest jedną z najważniejszych zasad.

Lidia Marek

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama