Charcuterie (wymawiamy “szarkiuteri”) to gałąź kuchni zajmująca się sztuką podawania gotowych wędlin, takich jak szynka, kiełbasa, boczek czy inne produkty wieprzowe. Słowo to pochodzi z języka francuskiego i można je przetłumaczyć jako „sklep mięsny”. Podczas gdy oryginalne francuskie tłumaczenie odnosi się do wieprzowiny, nowoczesne deski wędliniarskie obejmują również inne rodzaje żywności, takie jak pasztet, ser, krakersy, owoce, orzechy i dipy.
Możemy więc z całą pewnością uznać, że Charcuterie to sztuka przygotowywania desek z przekąskami.
W języku francuskim kucharz, który przygotowuje mięso, nazywa się Charcutier.
4 style podawania desek Charcuterie
Istnieje kilka różnych podejść, które można zastosować podczas opracowywania koncepcji deski do wędlin / serów/ innych zakąsek. Można wybrać podejście regionalne i uwzględnić produkty, które wszystkie pochodzą z tego samego kraju czy miasta lub regionu (tzn. stworzyć kompozycję opartą na smakach np. z Małopolski, Pomorza, Wielkopolski albo Bolonii we Włoszech). Można też bardziej zindywidualizować podejście i wybrać swoje ulubione smaki. Oto kilka przykładów:
1. Pikle i pasty
Marynowane potrawy stanowią ostry kontrast ze słodkimi, wędzonymi mięsami i serami. Wybieramy różne marynowane warzywa, takie jak marynowany kalafior, słodkie korniszony lub marynowana czerwona cebula.
2. Ser i owoce
Połączenie odpowiedniego sera i owocu zapewnia aromatyczny kontrast smaku i konsystencji. Niektóre klasyczne kombinacje owoców i serów to winogrona z cheddarem, gruszki z goudą lub wiśnie z brie.
3. Świeże warzywa i owoce cytrusowe
Jasne kolory i świeże smaki produktów równoważą cięższe, bardziej tłuste mięsa, takie jak salami.
4. Chleb i Mięsa
Bogactwo rodzajów polskiego chleba jest idealnym dodatkiem do mięs, serów i dipów. Klasyczne wędliny, takie jak kiełbasa krakowska czy włoska szynka albo jamon idealnie skomponują się z chlebem na zakwasie.
Idealna deska z przekąskami ma zrównoważone smaki i konsystencje z elementami, które kontrastują i uzupełniają się nawzajem. Jeśli chodzi o przygotowanie Charcuterie do wędlin, nie ma dobrych ani złych sposobów. Najważniejsze jest stworzenie kombinacji smaków i zapewnieniu gościom niezapomnianych wrażeń kulinarnych. Można eksperymentować ze składnikami tworząc nowe i ciekawe połączenia mięs z różnymi rodzajami serów albo owoców i dipów. Znajomość różnych składników i smaków bardzo pomaga i jest jedną z najważniejszych zasad.
Lidia Marek