Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Chleb mieszany na drożdżach

04.11.2021 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy

Chleb mieszany na drożdżachChleb mieszany na drożdżach

Składniki:
– 2 szkl. mąki pszennej typ 750;
– 2 szkl. mąki żytniej typ 720;
– 2 szkl. mąki orkiszowej pełnoziarnistej;
– ½ szkl. słonecznika;
– 1 opak. suchych drożdży Babuni;
– ½ litra ciepłej wody;
– 1 łyżeczka cukru;
– 2 łyżeczki soli;
– 3 łyżki oleju

Wykonanie:
Do miski wsypać 3 rodzaje mąki i wymieszać z solą i z drożdżami. Do mąki z drożdżami dodać wodę i wyrobić. Pod koniec wyrabiania dodać olej i ponownie wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Ciasto przełożyć do koszyczków do wyrastania chleba. Nagrzać piekarnik do 200 stopni i wyłożyć chleb na kamień do pieczenia chleba lub blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 40 minut. Chleb studzić na kratce.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama