Chleb pszenno-żytni na drożdżach
Składniki na zaczyn:
– 40 g drożdży świeżych (prasowanych),
– 1 łyżeczka cukru,
– 200 ml wody przegotowanej,
– 2 łyżeczki mąki pszennej.
Składniki na chleb:
– 300 g mąki żytniej (typ 2000),
– 300 g mąki pszennej chlebowej (typ 750),
– 300 ml wody przegotowanej,
– 2 płaskie łyżeczki soli,
– otręby lub słonecznik,
– 1 łyżka oleju.
Wykonanie:
Zaczyn:
W misce kruszymy drożdże i zalewamy 200 ml przegotowanej letniej wody. Dodajemy dwie łyżeczki mąki pszennej oraz łyżeczkę cukru. Mieszamy i przykrywamy ściereczką na 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować.
Ciasto na chleb:
Po 15 minutach dodajemy mąkę żytnią i pszenną (łącznie 600 g), sól, otręby lub słonecznik, olej oraz resztę wody (300 ml). Wyrabiamy ciasto na stolnicy przez około 20 minut. Formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5 godziny, aby wyrosło.
Wyrobione ciasto przerzucamy do koszyka do wyrastania chleba. Odstawiamy na 15-30 minut, aby podwoiło objętość.
Kamień do pizzy wstawiamy do piekarnika i nagrzewamy w temperaturze 200 stopni C. Chleb przekładamy na kamień do pizzy. Pieczemy w temperaturze 200-220 °C przez 30 minut. Dodajemy naczynie z gorącą wodą, aby skórka była chrupiąca. Następnie pieczemy w 190 stopniach C jeszcze 10 minut.