Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Chleb razowy pszenny

27.11.2020 | kategoria: Dodatki, Pieczone, Przekąski, Przepisy

Chleb razowy pszennyChleb razowy pszenny

Proporcje na 2 keksówki

Składniki:
– 400 g mąki pszennej razowej
– 600 g mąki pszennej chlebowej
– 2 łyżeczki soli
– 160 g aktywnego zakwasu pszennego
– 700-750 ml wody
– 2 łyżki siemienia
– 3 łyżki słonecznika

Dodatkowo:
– olej
– mąka do obsypania foremek

Wykonanie:
Do sporej miski wsypujemy obi mąki i sól. Do słoika z zakwasem wlewamy nieco wody, bardzo dokładnie mieszamy. Rozpuszczony zakwas wlewamy do pozostałej wody, mieszamy i wlewamy do miski z mąką. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Jeśli ciasto będzie za gęste dodajemy nieco więcej wody.
Foremki smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką. Z ciasta odkładamy 3-4 łyżki ciasta na następny chleb. Trzymamy je w zamkniętym słoiku w lodówce maksymalnie przez 14 dni.
Ciasto wkładamy do foremek. Foremki przykrywamy ściereczką i ustawiamy w ciepłym miejscu, można też w lekko podgrzanym piekarniku. Ciasto, w zależności od mocy zakwasu będzie rosło około 5-8 godzin. 
Gdy chleb wyrośnie posypujemy siemieniem. Foremki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza góra – dół i pieczemy przez 60 minut. Na dole piekarnika ustawiamy miskę z wodą. Po tym czasie chleb wyjmujemy z foremki i studzimy na kratce.

Zobacz artykuł: Domowe wypieki chlebowe

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama