Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Chleb wiejski

11.12.2020 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy

Chleb wiejskiChleb wiejski

Składniki na 1 bochenek:
– Mąka Uniwersalna typ 480: 350 g
– Mąka Pełnoziarnista typ 2000:150 g
– kefir: 500 ml
– sól: 10 g (2 łyżeczki)
– drożdże: 5 g

Wykonanie:
Do miski wlewamy kefir i dodajemy drożdże. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się drożdży. Dodajemy obie mąki i sól. Wszystko mieszamy, tylko do połączenia się składników, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 8 godzin.
Po 8 godzinach: stolnicę oprószamy mąką uniwersalną. Miskę z wyrośniętym ciastem obracamy o 180 stopni i pozwalamy, aby ciasto samo wypadło z miski. Składamy brzegi ciasta do środka, starając się, aby surowa mąka nie dostała się do środka. Formujemy okrągły bochenek i wkładamy do koszyka do wyrastania chleba, przykrywamy ściereczką na 1 godzinę.
Nastawiamy piekarnik na 230 stopni góra/dół. W środku pozostawiamy 1 blaszkę z wyposażenia piekarnika. Kiedy piekarnik osiągnie wskazaną temperaturę, wyjmujemy z niego gorącą blaszkę i kładziemy na niej papier do pieczenia następnie chleb. Wykonujemy nacięcia na wierzchu bochenka. Umieszczamy chleb na środkowej półce piekarnika. 
Pieczenie: 15 minut- 230 stopni, 30 minut- 200 stopni.
Po tym czasie chleb wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na kratce do całkowitego wystudzenia.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama