Chleb na zakwasie żytnio-orkiszowy
Składniki:
Zakwaszenie
– 400 g mąki żytniej pełnoziarnistej
– 200 g mąki orkiszowej
– 750 ml wody
– 300 ml zakwasu żytniego
Ciasto właściwe
– 300 g mąki żytniej pełnoziarnistej
– 200 g mąki orkiszowej
– 1 szklanka ziaren słonecznika
– 1 1/2 łyżki soli
– 2 łyżki miodu
– około 350 ml wody
Wykonanie:
Ciasto zakwaszone:
Do misy robota wsypujemy wszystkie rodzaje mąki, dodajemy aktywny zakwas i letnią wodę. Mieszamy łyżką do połączenia się składników, przykrywany ściereczką i pozostawiamy na noc do wyrośnięcia.
Ciasto właściwe:
Rano do ciasta właściwego dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy całość mikserem, by otrzymać lekko klejące ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy, żeby rosło około 2-3 godziny. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Kiedy ciasto podwoi objętość, ponownie wyrabiamy je krótko i przekładamy do dużej foremki keksowej, posypujemy ziarnami słonecznika wysmarowanej oliwą lub olejem i wysypanej mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny.
Pieczenie:
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220-230 °C. Wyrośnięte chleby wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut. Następnie przykrywamy papierem do wypieków i zmniejszamy temperaturę do 180°C. Pieczemy jeszcze przez 45-60 minut w zależności od wielkości foremki. Po wyjęciu z piekarnika czekamy kilka minut, a następnie wyjmujemy chleb z formy. Zostawiamy na kratce do całkowitego wystudzenia.