Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Chrupiąca pierś kaczki z sous vide podana z warzywami na parze

08.07.2022 | kategoria: Dania, Przepisy

Chrupiąca pierś kaczki z sous vide podana z warzywami na parzeChrupiąca pierś kaczki z sous vide podana z warzywami na parze

Składniki:
– 2 piersi z kaczki
– 2 łyżeczki masła
– 60 ml soku pomarańczowego
– Świeży tymianek
– Sól i pieprz do smaku.

Warzywa:
– Ziemniaki
– Różyczki kalafiora
– Cebula czerwona
– Pomarańczowa papryka

Wykonanie:
Piersi kaczki myjemy i osuszamy, następnie oczyszczamy. Robimy płytkie nacięcia w skórce, uważając by nie przeciąć mięsa. Mięso posypujemy solą i pieprzem  po obu stronach. Przykrywamy tymiankiem i czosnkiem. Dodajemy masło i sok z pomarańczy. Umieszczamy każdą pierś kaczki w woreczku próżniowym i wkładamy do vacum. Gotujemy piersi kaczki w sous vide lub kąpieli wodnej w temperaturze równej 60 °C przez 2 godziny. Następnie usuwamy woreczki próżniowe. Na rozgrzanej patelni obsmażamy piersi kaczki – najpierw po stronie skóry, a następnie obracamy i obsmażamy po drugiej stronie do zarumienienia.

Warzywa na parze
Obrane i umyte warzywa układamy na sitku do gotowania na parze. Gotujemy do miękkości. Ugotowane warzywa doprawiamy do smaku solą.
Pierś z kaczki podajemy z warzywami.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama