Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Chuda łopatka z szynkowara

15.01.2016 | kategoria: Dania, Przepisy

Chuda łopatka z szynkowaraChuda łopatka z szynkowara

Składniki: (szynkowar o pojemności maksymalnej 1,5 kg)
1 kg odtłuszczonej łopatki wieprzowej bez kości
1,5 czubata łyżeczka zmielonej soli gruboziarnistej lub 1,5 łyżeczki peklosoli
2 łyżeczki żelatyny
1 łyżeczka czarnego pieprzu (najlepiej świeżo zmielonego)
3 łyżeczki naturalnych pomidorów suszonych
łyżeczka bazylii
3 duże ząbki czosnku
pół łyżeczki chili (nie jest konieczne, jeśli nie znosicie ostrych przypraw)
70-80 ml zimnej wody

Płuczemy mięso, suszymy. Obieramy mięso z nadmiaru tłuszczu, usuwamy włókna. 650 gramów mięsa odkładamy i kroimy w kostkę o wymiarach ok. 1×1 cm. Resztę rozdrabniamy blenderem lub malakserem na gładką masę. Całe mięso przekładamy do miski, dodajemy przyprawy i mieszamy z wodą i żelatyną. Wyrabiamy masę rękoma aż do uzyskania kleistej konsystencji. Tak przygotowany wsad odkładamy do lodówki na 12 godzin.

Schłodzone mięso nakładamy do szynkowara dociskając, tak aby było zwarte. Garnek, do którego wstawimy szynkowar można wyłożyć szmatką, żeby nie zniszczyć dna podczas tarcia między naczyniami. Zalewamy garnek gorącą wodą – powinna sięgać ok. 2 cm poniżej krawędzi szynkowara. Włączamy grzanie i parzymy wędlinę przez ok. 80 minut. Aby uzyskać temperaturę w środku ok. 85 stopni (temperatura parzenia wieprzowiny), trzeba przez dłuższy czas utrzymywać wodę w garnku w temperaturze wrzenia, później można zmniejszyć. Do pomiaru temperatury w środku warzonego mięsa przydaje się termometr z sondą. Po wyłączeniu ognia przez ok. 10 minut można zostawić szynkowar w garnku. Następnie wyjmujemy i odkładamy do wystudzenia, ale nie otwieramy. Proces studzenia po tak długim grzaniu trwa ok 3 godzin (zimą można wystawić na balkon). Dopiero zimny szynkowar wstawiamy do lodówki i chłodzimy. Po kilku godzinach w lodówce, mamy gotową własnoręcznie wykonaną pyszną łopatkę.
Smacznego!

Zobacz artykuł: Szynkowar – dlaczego warto mieć go w kuchni?

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama