Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Ciasto dyniowe z gruszkami

25.11.2019 | kategoria: Dodatki, Przekąski, Przepisy

Ciasto dyniowe z gruszkami Ciasto dyniowe z gruszkami

Czas przygotowania: 50 minut
Proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm

Składniki:
– 250 g pieczonej dyni
- 3 jajka
– 50 g oleju
– 1 łyżka masła orzechowego 
- 1 szklanka maślanki
– 1 szklanka cukru
– 250 g mąki pszennej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 1/2 łyżeczki cynamonu
– 1 łyżeczka imbiru
– 1/3 łyżeczki kardamonu
– cukier puder
– 2-3 małe gruszki

Wykonanie:
W jednej misce umieszczamy wszystkie mokre składniki, mieszamy je. Natomiast w drugiej umieszczamy suche i przesiane składniki. Zawartość obu misek łączymy i wszystko dokładnie mieszamy.
Formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy tartą bułką. Wlewamy ciasto.
W międzyczasie gruszki obieramy i kroimy w cienkie plasterki, układamy je na wierzchu ciasta.
Ciasto pieczemy w piekarniku nagranym do temperatury 175 stopni przez 40 minut. Najlepiej jest sprawdzić drewnianym patyczkiem, ponieważ każdy piekarnik jest inny i czas pieczenia może ulec zmianie. Ważne jest, żeby ciasta nie przesuszyć.
Po wyjęciu z piekarnika czekamy 5 minut, a potem zdejmujemy obręcz.
Gdy ciasto wystygnie posypujemy  je cukrem pudrem.

Zobacz artykuł: Dynia – sezonowa królowa

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama