Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Cielęcina podawana z sosem wiśniowym z puree z zielonego groszku

29.11.2019 | kategoria: Dania, Przepisy

Cielęcina podawana z sosem wiśniowym  z puree z zielonego groszkuCielęcina podawana z sosem wiśniowym z puree z zielonego groszku

Składniki:
– 3 sznycle cielęce z kostka
– 2 łyżeczka przyprawy do cielęciny
– sól
– pieprz
– sos z cytryny
– olej rzepakowy

Sos wiśniowy
– 2 szklanki wiśni z wiśniówki lub wiśni mrożonych
– 4 łyżki  miodu,
– 4 goździki,
– 1 płaska łyżeczka cynamonu
– 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
– sól, pieprz do smaku

Puree z zielonego groszku
– 250 g mrożonego zielonego groszku
– 1 oleju rzepakowego
– 2 łyżki śmietany
– sól, pieprz do smaku
– 2 gruszki 
– gwiazdki anyżku.

Wykonanie:

Sznycle z cielęciny.
Sznycle dokładnie myjemy i osuszamy. Do miseczki wlewamy olej rzepakowy, dodajmy sok z cytryny, przyprawę do cielęciny, dodajemy sól i pieprz do smaku i dokładnie mieszamy. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy sznycle cielęce i odstawiamy w chłodne miejsce na dwie godziny. Do rękawa do pieczenia mięsa wkładamy sznycle cielęce. Mięso polewamy naszą marynatą, a następnie zamykamy. Sznycle pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Czas pieczenia może być różny zależy od naszego piekarnika.

Sos wiśniowy.
Tłuszcz z pieczonej cielęciny przelewamy do rondla, dodajemy wiśnie, wino, miód, goździki, cynamon. Gotujemy do redukcji. Zagęszczamy łyżeczką mąki ziemniaczanej. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Puree z zielonego groszku
Do garnka wlewamy wodę którą gotujemy, a następnie wrzucamy mrożony groszek, który gotujemy do miękkości. Ugotowany groszek odcedzamy i przekładamy do miseczki. Dodajemy olej. Śmietanę miksujemy blenderem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Jabłka myjemy, wydrążamy gniazda nasienne i skrapiamy tłuszczem z pieczonej cielęciny. Na kilka minut wykładamy do piekarnika, aby zrobiły się lekko miękkie.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama