Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Łopatka paprykowa

04.11.2014 | kategoria: Bez kategorii, Kiełbasa, Przepisy

Potrzebujemy:
1 kg łopatki wieprzowej
200 g czerwonej papryki
20 g peklosoli
pół łyżeczki ostrej papryki
szczypta gałki muszkatołowej

Mięso kroimy w kostkę 3×3 cm, dodajemy peklosól i porządnie mieszamy. Przekładamy do woreczka, szczelnie zamykamy i wkładamy do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie do mięsa dodajemy paprykę i przyprawy. Wkładamy w woreczku do szynkowara i odstawiamy na godzinę. Parzymy ok. 1,5 godziny w temperaturze 80-85 stopni (mięso powinno mieć temperaturę wewnątrz około 77 stopni). Prawda, że proste?

Smacznego!

Do przygotowania tej wędliny posłużyliśmy się następującymi sprzętami ze sklepu Dobrej Kiełbasy:
– szynkowar: KLIK
– woreczki foliowe do szynkowara: KLIK
– termometr: KLIK

Zobacz artykuł: Coś do chleba z szynkowara – Łopatka paprykowa.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama