Przepisy

Wędzone udka

Wędzone udka...

12 września 2017
Sernik na zimno z cytryny z lekką nutą mięty

Sernik na zimno z ...

12 września 2017
Sałatka w ogórku z wędzonym olejem rzepakowym

Sałatka w ogórku z ...

12 września 2017
Wędzony łosoś

Wędzony łosoś...

12 września 2017

Zobacz więcej

Polska Mapa Kiełbasy
Kiełbasopedia
Zakupy

Coś do chleba z szynkowara: Miodowa wędlina z piersi indyczej

10.10.2014 | kategoria: Artykuły, Kiełbasa

Mieliśmy kilka tygodni przerwy od Dobrej Kiełbasy. Bo, jak być może pamiętacie, jakiś czas temu zakończyliśmy długo trwający cykl poświęcony słoikowym smarowidłom do chleba. Mielonki, pasztety i wszelakie możliwe smarowidła. 10 tygodni was tym raczyliśmy, w każdy poniedziałek. Było warto, bo cykl ten cieszył się wśród was sporym powodzeniem. Zresztą nie ma się co dziwić, bo było to naprawdę smaczne. Cyklowi temu patronowała właśnie Dobra Kiełbasa, dostarczali nam mieszanek przypraw, których używaliśmy. Ale słoiki już za nami, teraz pora na coś innego. Teraz pora na kilka wpisów na domowe wędliny. Mamy już na blogu kilka wpisów poświęconych doskonałym wędlinom i któregoś dnia, rozmawiając ze znajomymi, okazało się, że nie każdy może z tych naszych przepisów korzystać. Otóż część naszych znajomych po prostu najzwyczajniej w świecie nie ma piekarnika. Ciężko jest więc upiec jakąś soczystą szynkę bez piekarnika. No i problem powstał… Zatem naradziliśmy się z Dobrą Kiełbasą i stwierdziliśmy, że trzeba coś poradzić na to, przecież nie może tak być, że ktoś będzie odcięty od pysznych domowych wędlin. Na szczęście rozwiązaniem jest urządzenie o wdzięcznej nazwie szynkowar. Dobra Kiełbasa nam ten szynkowar dostarczyła, a my dostarczymy wam kilka doskonałych przepisów na domowe wędliny. Bo w tym szynkowarze się nie piecze, tylko tak jakby gotuje. To znaczy mięso się wkłada do szynkowara, szynkowar do wody, czeka się godzinę, dwie lub trzy i wędlina gotowa! :) Brzmi łatwo i prosto? To bardzo dobrze, bo i cały proces jest łatwy i prosty. Nie bardzo wiem jak od strony technicznej się to dzieje, ale na mój prosty humanistyczny umysł to jest tak, że w tym szynkowarze podczas gotowania wytwarza się ciśnienie (a może podciśnienie?) i wędlina jest prasowana. Pewnie coś na zasadzie jak z węgla tworzy się diament :) Właściwie z całą pewnością to taka sama zasada: z czegoś zwykłego robi się coś niezwykłego :)
Dobra, rozgadałem się i przynudzać zaczynam, muszę zostawić trochę głupot na kolejny wpis z szynkowarem w roli głównej (który zresztą będzie niebawem).

Zapraszamy zatem na miodową pierś z indyka w postaci doskonałej wędliny.

A tymczasem zapraszamy również na fejsbukowy fanpejdż Dobrej Kiełbasy: KLIK

Zobacz przepis: Miodowa wędlina z piersi indyczej.

 

Przeczytaj również inne artykuły


Reklama

reklama reklama reklama

Ta strona używa cookie i innych technologii. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Czytaj więcej...

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close