Według mnie cukinia to zielona warzywna królowa lata. Kto się ze mną zgadza, ręka do góry!
Cukinia, która pochodzi z Ameryki Południowej, to po prostu odmiana dyni zwyczajnej. Zwana ona jest także kabaczkiem, choć ta nazwa przyjęła się bardziej na południu naszego kraju.
To niskokaloryczne warzywo (tylko 21 kcal w 100 gramach produktu), które daje nam mnóstwo możliwości w kuchni, zawiera mnóstwo cennych dla naszego organizmu witamin, składników mineralnych i wartości odżywczych. Znajdziemy tu witaminy C, K, PP i B1, potas, magnez i żelazo. Jest lekkostrawne, dlatego jest jednym z pierwszych warzyw, które możemy podać małym dzieciom.
Cukinia jest warzywem bardzo delikatnym w smaku, więc możemy ją wykorzystywać w naszych daniach na całe mnóstwo sposobów. Najsmaczniejsza jest młoda cukinia, taka której nasionka jeszcze nie są dojrzałe. Równie dobrze smakuje w potrawach wytrawnych, jak i w deserach czy ciastach. Znakomita i na zimno i w daniach gotowanych czy też pieczonych. Z cukinii przygotujemy zupy – przepyszny jest aksamitny krem z dodatkiem uprażonych orzechów czy migdałów i pokruszonym serem feta.
To zielone warzywo to także idealny materiał na przystawki – na zimno możemy zrobić faszerowane roladki, carpaccio czy różnego rodzaju sałatki. Tutaj idealnie sprawdzi się surowa cukinia pokrojona w cienkie plasterki. Na ciepło możemy ją wykorzystać do wszelkiego rodzaju zapiekanek mięsnych i wegetariańskich. Pyszna jest też faszerowana cukinia. Tu warto wykorzystać jej różne odmiany, nie tylko tę podłużną, ale także tę okrągłą, która występuje w kolorze żółtym i zielonym.
Cukinia w zespół z jajkiem to duet wprost idealny. Doskonale sprawdzi się w omletach, wszelkiego rodzaju wytrawnych tartach, frittatach, naleśnikach, plackach, a także w moim ostatnim kulinarnym odkryciu, czyli w gofrach. Warto też upiec białą pizzę z cienkimi plasterkami cukinii i pokruszonym serem feta lub też kozim. To doskonały letni obiad.
Pisząc o cukinii nie sposób zapomnieć o jej kwiatach, które są dostępne w 2 formach, czyli w męskiej i żeńskiej. Jemy obydwa rodzaje kwiatów, natomiast ten żeński ma także malutką cukinię. I to jest niebo w gębie. Kwiaty możemy smażyć w cieście naleśnikowym, faszerować kremowym serkiem z dodatkiem na przykład krewetek lub świeżych ziół.
Serdecznie też polecam Wam spróbować cukinii na słodko. Pewnie część z Was będzie tym pomysłem zaskoczona, ale naprawdę to warzywo bardzo fajnie sprawdza się w deserach i ciastach. Pyszne jest czekoladowe ciasto, pudding czy też pancakes na słodko.
Agata Witowska
Kulinarne Przygody Gatity